IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд имоти АДСИЦ с предварителен договор за сградата на столичната ул. Раковски

Купувач е Европейският парламент, като според предварителни данни сумата е 9 млн. евро

16:00 | 21.07.11 г. 5
<p>
	Сградата, купена от европейските институции. <em>Снимка: Фонд имоти АДСИЦ</em></p>

Сградата, купена от европейските институции. Снимка: Фонд имоти АДСИЦ

Фонд имоти АДСИЦ сключи предварителен договор за продажбата на сградата си на ул. "Г. Раковски" в София с купувач Европейския съюз, представляван от Европейския парламент, съобщи дружеството чрез Бюлетин Investor.bg.

Предварителният договор е сключен преди две седмици, на 7 юли 2011 г.

Сумата по сделката не се уточнява, но според предварителни данни тя е 9 млн. евро. Представители на Фонд имоти АДСИЦ не бяха открити за коментар около детайлите по сделката.

Срещу тази сума евроинституциите ще се сдобият с имот от малко над 2 523 квадратни метра с офиси, приемни помещения и подземен паркинг.

В новата сграда ще се поместят представителствата на Европейския парламент и на Европейската комисия. В нея ще има кабинети за евродепутатите и за еврокомисарите, посещаващи страната.

80% от собствеността върху сградата ще е на Европейския парламент, а останалите – на частно лице, обезщетен собственик на сградата, която се е намирала върху парцела. Европейската комисия на годишни вноски ще възстанови 60% от сумата, която ще плати парламентът.

Фонд имоти АДСИЦ ще довърши работите по вътрешността на сградата, след което ще стане възможно настаняването на представителствата на двете европейски институции, става ясно от справка, предоставена на членовете на бюджетната комисия на Европейския парламент.

Европейските институции заемат 1518 кв. м офиси в сградата на британското посолство на ул. „Московска” 9. Освен че са недостатъчни за служителите, тези помещения са труднодостъпни поради ограничения достъп на външни лица до дипломатическото представителство.

Европейският парламент пусна обява за покупка на недвижим имот в София през август 2009 г. На нея са отговорили 22 инвеститора, от които са избрани 7. Бизнес центърът „Раковски” е бил предпочетен заради централното си разположение, подходящия размер, както и заради откритостта му, която ще позволи Европейската къща да бъде посещавана от повече граждани. Модерната архитектура, привличаща окото, също е изтъкната сред мотивите за избора, се казва в прессъобщението.

След предишното обявяване на сделката за приключена, а именно на 7 март 2011 г. от евродепутата Ивайло Калфин, цената на акциите на Фонд имоти АДСИЦ се повиши с 40% в първите минути на следващия работен ден до цена от 24,5 ст. за акция.

Днес книжата на дружеството се търгуват при цена от 12,8 ст. за акция, или 3 млн. лв. пазарна капитализация.

Освен сградата на ул. "Раковски", фондът притежава и бизнес сграда на бул. "Цариградско шосе" в София, както и проект в к.к. Боровец. Проектите на АДСИЦ-а са заложени като обезпечение по кредити.

Свързани компании:

Фонд имоти АДСИЦ(FUES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
bate Goiko
преди 12 години
Пак ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Да бяха обявили площта както е в недвижимите имоти по сайтовете - с идеални части и всичко. Интересно дали е на шпакловка и замаска? ;) Без вентилации и т.н.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Antonov86
преди 12 години
A, това е друго. Благодаря за уточнението :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr.Tren4eff
преди 12 години
това е нетната площ, брутната е над 4000 кв.м. така че.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Antonov86
преди 12 години
3500 евро/квадрат... малко фантастично звучи, но дано е истина. Не като предния път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още