IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите за дълговете на САЩ с нов провал

Макар различията между републиканци и демократи да са сериозни, финансовият министър Тимъти Гайтнър е убеден, че сделка ще има

09:29 | 25.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преговорите за дълговете на САЩ с нов провал

Преговорите за увеличаване на тавана на държавния дълг на САЩ отново удариха на камък и решението на проблема се отлага за пореден път, пише ВВС. Като краен срок за успех и постигане на споразумение се сочи 2 август, а до тогава има едва десетина дни, припомнят от медията.

Вчера е имало среща между президента на САЩ Барак Обама и лидерите на партиите на демократите и републиканците. На нея обаче са били изложени доста различни виждания за справяне с проблема, което не води до напредък в преговорите.

Според финансовия министър на страната Тимъти Гайтнър републиканците предлагат „безотговорен” план за действие, който на първо време предвижда увеличаване на лимита на дълга, а едва след това да бъдат обсъждани начините за справяне с големия бюджетен дефицит.

В ябълка на раздора отново се превръщат въпросите за данъчното облагане. Предложението на Обама е да се действа с комбиниран подход, при който да има едновременно ограничаване на държавните разходи и увеличаване на някои данъци. Републиканците обаче категорично отхвърлят каквото и да е затягане на данъчната политика.

След поредната неуспешна среща от Белия дом публикуваха официално съобщение до Конгреса, с което се призовава законодателите да ограничат политическите игри с икономиката и „да свършат работата си, по избягване на фалит на страната и ограничаване на дефицита”, допълва ВВС.

Въпреки поредния провал на преговорите Гайтнър е убеден, че сделка за дълга ще бъде постигната преди крайния срок. В противен случай САЩ са изправени пред опасност от понижение на кредитния си рейтинг.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още