IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Капитан Америка" измести последния "Хари Потър" от американския връх

Осемте филма за Хари Потър донесоха над 7 млрд. долара приходи, a Warner Bros. е преодоляла милиардния праг приходи от продажби на билети в САЩ за 11-а последователна година

09:57 | 25.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Капитан Америка също има много фенове отвъд Океана.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Капитан Америка също има много фенове отвъд Океана. Снимка: Ройтерс

Последният филм за момчето магьосник Хари Потър чупи рекорд след рекорд, но през този уикенд лентата бе изместена на северноамериканския пазар (САЩ и Канада) от триизмерния "Капитан Америка: Първият отмъстител". Четвъртата лента от поредицата за супер героя е събрала през първия уикенд на излъчването си 65,8 млн. долара (46 млн. евро), пише Los Angeles Times.

"Капитан Америка: първият отмъстител" разказва за ранните дни на Вселената на чудесата, когато Стив Роджърс се явява като доброволец за участие в експериментална програма, превръщаща го в супер войник, известен като Капитан Америка. Той се обединява с Бъки Барнс и с Пеги Картър и тримата обявят война на злосторническата организация "Хидра", предвождана от злодея Червения череп.

Хари Потър е доста по-назад с приходи от 48,1 млн. долара. И все пак при старта си осмата серия на историята за Потър е донесла приходи от продажба на билети за 168,6 млн. долара.

И въпреки че Хари Потър загуби три четвърти от зрителите си в Северна Америка, той все пак е донесъл три пъти повече приходи за създателите си, отколкото третия в бокс офиса - "Приятели за секс". Романтичната комедия с участието на Джъстин Тимбърлейк и Мила Кунис въпреки напоителната реклама успя да регистрира продажби за едва 18,5 млн. долара. И все пак - с разходите си от 35 млн. долара лентата е струвала трохи в сравнение с лентите за Капитан Америка и Хари Потър. 

Самият филм разказва за двойка приятели, които са твърде заети да си търсят гаджета и затова се отдават на интимни отношения помежду си. В поддържащите роли са Уди Харелсън, Патриша Кларксън, Джена Елфман и Ричард Дженкинс, а самият филм ще дойде в България чак на 23-и септември.

Междувременно стана ясно, че осемте филма за Хари Потър са прескочили летвата от 7 млрд. долара приходи в бокс-офиса, съобщи филмовата компания Warner Bros., цитирана от Ройтерс.

Въпреки че тази цифра не отчита настъпилата инфлация и броят на посещенията намаля през годините, холивудското студио определи финансовите резултати на сагата като голям успех.

Дан Фелман, един от шефовете на разпространението във филмовата компания, нарече преодоляването на 7-милиардния праг "зашеметяващо постижение".

Warner Bros. решиха да разделят финалната книга на сагата на Джоан Роулинг - "Хари Потър и даровете на смъртта", като я пуснаха на екран в две филмови части. Втората лента беше представена в киносалоните на 15 юли и тя бе първата за тийнейджъра магьосник, реализирана в 3-D формат.

Сега големият въпрос е кой проект ще замести доходоносния Хари Потър и според ръководители на филмовата къща най-вероятно празнината ще бъде запълнена с филмови продукции за герои от комиксите.

Фелман съобщи също, че компанията Warner Bros. е преодоляла милиардния праг приходи от продажби на билети в САЩ за 11-а последователна година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още