IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът на таблетите спъва продажбите на PC

До края на 2011 г. ще бъдат продадени малко под 400 млн. компютъра, а общите продажби на таблети и смартфони ще са близо 500 млн. броя

10:50 | 09.09.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Таблетите завладяват все по-голям пазарен дял. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Таблетите завладяват все по-голям пазарен дял. Снимка: Ройтерс

Нарастващата популярност на таблетите ще спъва все повече продажбите на персонални компютри, смятат анализатори. Заради тази тенденция авторитетната изследователска компания Gartner намали за пореден път тази година рязко прогнозите си за растежа на глобалния пазар на персонални компютри до 3,8 на сто, предаде Ройтерс.

Предишната прогноза от юли беше за ръст от 9,3 процента, напомня агенцията.

Според Gartner причина за ревизията е забавянето в икономиките на Западна Европа и на САЩ. Другият мотив за променената оценка е силният интерес и пренасочване на потребителите към ползването на таблети.

Анализаторите признават, че таблетите променят пазарите по-бързо и силно от първоначално очакваното. "Задълбочаващата се песимистична прогноза за икономиката кара потребителите и бизнесът да бъдат предпазливи, както в Европа, така и в САЩ", коментира Ранджит Атуол от Gartner. Анализаторите очакват в резултат потребителите да свият харченето си за такава техника. Подобна е прогнозата и за бизнеса, но в по-малка степен. 

„В дългосрочен план за производителите е особено обезпокоително, че младото поколение вече не се спира като първо решение за покупка на лаптоп или PC“, казва Атуол. И решението на Hewlett-Packard да отдели бизнеса си с компютри показва колко сериозна е тази тенденция, смятат от Gartner. В този сегмент американската компания е втора по пазарен дял след поглъщането на Compaq през 2002 г., като част от серията мерки за отдръпване от потребителския пазар. Това включваше и загубата на конкуренция на TouchPad таблета в ожесточена конкуренция с Apple, посочват от Gartner.

Вторият по продажби на персонални компютри в света - Acer Inc.– обяви през миналия месец първата си загуба за тримесечие в своята история и посочи, че е малко вероятно да излезе от негативната ситуация до края на годината.

И за идващата година компанията намалява прогнозата си, но все пак експертите смятат, че ще има ръст от почти 11%. В своите прогнози Gartner взима под внимание само десктопи и лаптопи, а все по-популярните таблети са предмет на отделно проучване.

Според различни анализатори, цитирани от Ройтерс, до края на 2011 г. ще бъдат продадени малко под 400 млн. компютъра, а общите продажби на таблети и смартфони ще са близо 500 млн. Прогнозите са, че разликата между двете продуктови категории ще продължи да се увеличава, като през 2013 г. тя ще е почти двойна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
benzinoo
преди 12 години
Ами нормално е, след като производителността на персоналните компютри едвам пълзи нагоре. Аз лично все още не виждам смисъл да си заменям 8-годишния компютър с актуален, въпреки, че няколко пъти бях много близо! Един таблет ще ми е 5 пъти по-полезен от компютър на който имам възможност да играя няколко актуални игри!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Минaващ
преди 12 години
Графиките са по-интересни, особено за какво таблетите се ползват главно:http://***.reader.bg/news/item/333.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 12 години
"Популярността на таблетите е временно явление, а персоналните компютри са вечни", твърди основателят на Acer Стан ШинШин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
dani5
преди 12 години
Колко от хората, които си купуват таблети вече си имат PC в къщи? И дали таблете може напълно да замени по-големия си брат, според мен има бъдеще и за двата продукта, бума е временен "балон" на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
evlogi
преди 12 години
Абе как ги пишете тези публикации,направо не мога да разбера.Или много ви се спи,или грам не мислите.Щели да се продадат малко под 400 хил.компютъра,а смартфоните и таблетите щели да са почти 500 хил.Гледайте малко повече като помествате и преписвате,между хиляди и милиони има доста разлика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още