IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата се отказва от наема на земите около вече продадените кооперации

Платеният наем няма да се възстановява на собствениците, гласят приетите днес от парламента промени в закона за земеделските земи

11:59 | 29.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Държавата се отказва от наема на земите около вече продадените кооперации

Хората, придобили собственост върху сгради и съоръжения на закрити селскостопански организации, вече няма да заплащат наем за ползването на застроените и прилежащи площи. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в Законa за собствеността и ползването на земеделските земи.

Приетите изменения предвиждат платените по досегашния ред суми за наем да не бъдат възстановени.

Депутатите приеха още, че когато се изземват неправомерно ползвани земеделски имоти с възстановено право на собственост и процедурата е по искане на ползвателите на правното основание, иззетите имоти ще бъдат предоставяни на ползвателите на правно основание, а не на собственика.

Промените са изготвени от група народни представители на ГЕРБ. Законопроектът им предвижда и изменения, свързани с коригиране на сроковете за уедрено ползване на земеделските масиви.

Депутатите отхвърлиха законопроекта, предлаган от Лъчезар Тошев ("Синята коалиция"). Проектът предвиждаше да отпадне възможността земеделските земи, за които няма сключени договори и за които собствениците не са подали декларации за формата на стопанисване, да бъдат разпределяни между ползвателите.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още