IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителният контрол установи 420 сгради в София, които се ползват незаконно

Най-често допусканото нарушение е, че новите постройки се използват без акт 16

17:02 | 13.10.11 г. 1
Строителният контрол установи 420 сгради в София, които се ползват незаконно

Четиристотин и двайсет нови сгради в София се използват, без да са приети по законния ред. Това е установила проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и Столичната община през първите девет месеца на годината, съобщи БНР.

От тези сгради 326 са жилищни и върху тях е наложена забрана на ползване.

Най-голяма наситеност на нарушенията са открити в район "Витоша" на столицата, уточняват от дирекцията за строителен контрол. Собствениците най-често нямат акт 16, обясни инж. Благовест Денински, консултант по Закона за устройство на територията (ЗУТ).

„Повече от възложителите имат разрешение за строеж, но нямат съпътстващата документация след издаденото разрешение за строеж“, поясни той.

Много собственици на жилища от години живеят в апартаменти без акт 16 заради некоректни строителни предприемачи или инвеститори, оплаква се собственик от столичния квартал „Гоце Делчев“.

Проверките на незаконно обитаваните имоти ще продължат, тъй като в моменат се изготвя цялостният цифров кадастър на столицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Мажоритаря
преди 12 години
*** ... Понятието "АКТ 16" не съществува от 5 години. Останало е, като жаргон. В момента след акт 15 се издава "право на ползване", а акт 16 вече не съществува. Иначе относно статията подобни сгради в София са хиляди...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още