IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът е против работата след навършване на пенсионна възраст

Работодателски организации оценяват идеята като държавна намеса на пазара на труда с негативни икономически последици

12:54 | 19.10.11 г. 4
Бизнесът е против работата след навършване на пенсионна възраст

Преди дни министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов предложи законово да бъдат регламентирани стимули за хората, които искат да останат по-дълго на пазара на труда. Неговата идея е да се увеличи от 3 на 4 процента бонусът за всяка прослужена година при изпълнение на условията за пенсиониране и това да стане с промяна в Кодекса на труда от следващата година.

Работодателите обаче са твърдо против това предложение и изтъкват мотивите си. Според Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара, това е пряка намеса на пазара на труда. Според него държавата трябва да прекрати намесата си защото подобни силови мерки няма да помогнат да се преодолее кризата. Колкото по-малко държавата се намесва на пазара на труда, толкова по-здравословно ще бъде за българската икономика, каза още Данев.

Българската търговско-промишлана палата (БТПП) също е против законовото регламентиране на възможността работниците да продължат да работят след пенсионна възраст. Това става ясно от разпространената официална позиция на палатата.

Предложението на социалния министър с промяна в Кодекса на труда от догодина работниците, които са навършили възраст за пенсиониране, да не могат да бъдат уволнявани без тяхно желание, се оценява от БТПП като опит за ограничаване на работодателите и държавна намеса на пазара на труда. В условия на криза това би имало негативен ефект според БТПП.

Според представителите на палатата силовото налагане хората в пенсионна възраст да бъдат защитени от закона и да не могат да бъдат съкращавани или уволнявани от работодателя ще доведе до по-голяма нестабилност на трудовия пазар. Това е опит да се решава проблемът на пенсионната система и дефицита на НОИ за сметка на работодателите. От БТПП допълват, че с предложената промяна ще се ограничат възможностите на младите хора да намерят място на пазара на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Подобна "законова възможност" е невъзможна тъй като сме в семейството на цивилизованите народи / поне на хартия/! Там в цивилизованите държави неграмотните ви работодатели биха ги спукали от съдебни дела за дискриминация по пол и възраст!... Тук все още обществото е твърде незряло за западната ценностна система и поради това бедно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
popov4e
преди 12 години
А г-жа Кирилова бих попитала- като си отидат хората в пенсионна възраст, кой ще й покаже елементарните правила заработа и поведение, дори начина на обличане в съответната работа? Особенно в последните години ежедневно виждам 22-годишни дошли на работа облечени като за бар, плаж, и всякакво друго място, различно от работно.И тези девойки не умеят да напишат едно елементарно придружително писмо, удостоверение, и др. подобно задачи, с които би трябвало да се справя всеки начинаещ служител, още докато е в изпитателен срок. Така че, г-жо Кирилова, ако знанията и добрата работа са протекционизъм.... Само с английски и компютър не става, защото вече почти всеки втори в пенсионна възраст ги владее.Да, но предпенсионнерите владеят и знанията, трупани през многото години труд. Хубавото би било да се случи да поработите заедно 2-3 години с такъв човек в екип, да се стараете да научите много от него и тогава ще бъдете много по-конкурентна на пазара на труда. Иначе- терминал 2...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
popov4e
преди 12 години
Интересно е при тази вече 20-годишна липса на приемственост между знаещите и можещите възрастни работници и служители и младите, напористи, но без всякакви професионални знания и възможности, как ще се справят работодателите.Още повече, че доста работодатели са по-неграмотни от подчинените си, но претенциите им са големи- разходи, разходи, разходи- печалба в никакъв случай, че ще трябва да се плащат данъци. А данъците са нещо лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Mariq Kirilova
преди 12 години
Възмутена съм!На 22 години съм, не казвам, че работещите след пенсионна възраст са причината, поради която съм в списъка на безработните, но ако закона продължава с протекционистичната политика над тази прослойка ще е още по-трудно хора като мен да се реализират на пазара на труда.Нека работодателите имат законовата възможност да освобождават от работа навършилите пенсионна възраст лица!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още