IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси на червено след новината за референдума в Гърция

Пониженията следват най-доброто октомврийско представяне на S&P 500 от 1974 г.

22:22 | 01.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси на червено след новината за референдума в Гърция

Щатските индекси се понижиха във вторник, след като с решението си да насрочи референдум за последната спасителна сделка за Гърция, премиерът на страната успя да подкопае усилията на европейските лидери за овладяването на дълговата криза в региона, пише MarketWatch.

Вторият ден на загуби за Wall Street изтри печалбите за 2011 г. на S&P 500 и Nasdaq, но въпреки това акциите слабо се възстановиха след новината, че официален представител на гръцката социалистическа партия е определил предложения от министър председателя референдум, като „практически мъртъв“.

„Вчера и днес фокусът е върху Г-20 и Гърция - ще подкрепят ли сделката или ще я провалят“, казва Марк Падо, пазарен стратег на Cantor Fitzgerald.

Dow Jones Industrial Average приключи сесията със спад от 2,48% до 11658 пункта.

S&P 500 изгуби 2,79% до 1218 пункта, като финансовият сектор се оказа най-тежко засегна сред 10-те индустриални групи на индекса. Миналия месец S&P 500 отбеляза 11% ръст - най-доброто представяне за октомври през последните 37 години.

Nasdaq Composite се понижи с 2,89% до 2607 пункта.

Разпродажбите станаха факт, след като гръцкият премиер Георгиос Папандреу в понеделник неочаквано обяви, че Гърция ще проведе референдум за сделката постигната с европейските лидери и кредиторите на страната, според която частните инвеститори ще отпишат 50% от стойността на притежаваните от тях гръцки облигации.

Референдумът, създава несигурност около плана за овладяването на европейската дългова криза. Особено силно нарастват опасенията за все по-високата цена за обслужването на италианския дълг.

Ако гръцките гласоподаватели отхвърлят спасителния план, това може да доведе до неконтролируем фалит на страната и фалити на банки в цяла Европа, казва Падо.

Повишаването на доходността по италианските облигации „сега прави по-скъпо евентуалното спасяване на Италия. Италия и Франция държат прекалено много гръцки дълг. Всичко се обръща от организиран частичен доброволен фалит в напълно неконтролирано заличаване на 100% от гръцките активи за всичките тези банки“, допълва Падо.

„Това разколебава и доверието, което Европейският съюз (ЕС) може да има на Папандреу и гръцкото правителство", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още