IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street се повишиха, но опасенията за еврозоната остават

В момента глобалният риск се преувеличава и правилно вниманието се фокусира отново върху фундамента, който ще продължи да се подобрява, коментира анализатор

23:29 | 10.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Индексите на Wall Street се повишиха, но опасенията за еврозоната остават

Американските акции се повишиха по време на сесията в четвъртък, след като инвеститорите пресяваха новините от еврозоната, предава CNBC.

Индексът на 30-те водещи американски компании - Dow Jones Industrial Average (DJIA) се повиши с 1% до ниво от 11 894 пункта, S&P 500 се покачи с 0,9% до 1 240 пункта, а Nasdaq Composite прибави 0,1% до 2 625 пункта.

„В момента глобалният риск се преувеличава и правилно вниманието се фокусира отново върху фундаменталните данни, които (в това число днешните) ще продължат да се подобряват и ще доведат до пазарно оживление в края на годината”, коментира Дъг Коут, главен инвестиционен стратег в ING Investment Management.

Акциите скочиха при отварянето на търговията след по-добри от очакваните данни за молбите за помощи при безработица в САЩ и след информациите, че ЕЦБ купува облигации на Италия и Испания.

Икономическите новини от деня показаха също така, че търговският дефицит на САЩ се е свил неочаквано през септември.

Част от повишенията бяха заличени след погрешно съобщение на S&P, че първокласният ААА кредитен рейтинг на Франция може да бъде поставен под наблюдение. Агенцията впоследствие го опроверга, като се оправда с техническа грешка.

В Италия партията на обявилия оставка премиер Берлускони обсъжда възможността да подкрепи правителство на националното единство, ръководено от бившия еврокомисар Марио Монти, както и предсрочни избори, предаде Ройтерс. Сравнително успешен аукцион на италиански ДЦК също повиши доверието на инвеститорите.

В Гърция след четири дни на преговори бившият вицепрезидент на ЕЦБ Лукас Пападимос бе избран да ръководи преходното коалиционно правителство след оставката на Георгиос Папандреу до изборите, очаквани през февруари.

„Ако инвеститорите са приели, че проблемите в Европа са решени, то те трябва да бъдат разочаровани”, казва Джак Аблин, ръководител Инвестиции в Harris Private Bank.

„Макар безпокойството относно дълговата криза в еврозоната да е основателно, страховете, че тя ще достигне САЩ не са – този проблем се развива толкова бавно в продължение на много време, че едва ли би изненадал някого.”

Акциите на Cisco поскъпнаха с 5,9%, след като технологичният гигант обяви по-добра от очакваното печалба.

Златото спадна с 1,8% до 1 760 долара за трой унция, а среброто се понижи с 0,9% до ниво от 34,05 долара.

Американският лек петрол се покачи с 2% до 97,61 долара за барел, а петролът тип Брент отстъпи с 0,2% до ниво от 113,71 долара.

Еврото поскъпна с 0,4% до 1,360 долара, а доходността на базовите 10-годишни американски ДЦК нарасна с 0,06 процентни пункта до 2,06%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още