IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акции на Софарма може да се купят по-евтино във Варшава, отколкото в София

Там предлагането е при цена от 3,09 лв. за акция, докато тук има търсене при 3,15 лв.

14:22 | 30.11.11 г. 2
<p>
	Огнян Донев, изпълнителен директор на Софарма АД, удря камбаната на борсата във Варшава <em>Снимка: <cite>gpw.pl</cite></em></p>

Огнян Донев, изпълнителен директор на Софарма АД, удря камбаната на борсата във Варшава Снимка: gpw.pl

Акциите на Софарма вече може да се купят по-евтино във Варшава, отколкото в София. В момента най-добрата оферта купува на борсата в София е при цена от 3,15 лв./акция за 100 акции, а във Варшава има предлагане на 500 книжа при цена от 7,15 злоти за брой.

Днешният валутен курс на БНБ е 2,3146 злоти за 1 лев, което прави цена продава от 3,09 лв. за акция на Софарма във Варшава.

Разбира се тук не се включват транзакционните разходи, какъвто е например валутният спред от около 2-3% между евро и злота, а след това има и разходи по конвертирането от евро в лева.

Ако се игнорират разходите за обмяна на валута, както и разходите за комисиони, на практика има възможност за инвеститор с акции на Софарма и в България и в Полша да прави арбитраж. Той може да продава на цена от 3,15 лв. в София и да купува на цена от 3,09 лв. във Варшава.

В момента най-добрата оферта купува за акции на Софарма във Варшава е на цена от 6,85 злоти за акция или 2,96 лв. на акция.

Арбитражистът може да опита да купи малко над тази цена и да продаде на цена от 3,15 лв. в София, като формира около 6% печалба, без отчитане на разходи за обмяна на валута, комисиони, такси за трансфер на пари от Полша до България и други.

Двете най-добри оферти купува и продава са съответно за по 500 акции (на нива от 6,85 и 7,15 злоти за акция), като е възможно това да са оферти от инвеститор или посредник, ангажирал се с маркетмейкърска дейност.

Варшавската фондова борса публикува и 7 снимки от церемонията по дебюта, както и кратко представяне, в което се казва, че Софарма АД е 37-то листване за 2011 г. и е 426-ти емитент на този пазар. Софарма АД е и 38-та чуждестранна компания на основния пазар във Варшава, както и единствената българска.

Съобщава се, че групата на Софарма включва още 21 предприятия. Групата е водеща, вертикално интегрирана структура, на български производители, износители и дистрибутори на фармацевтични продукти, които имат силни позиции в Източна Европа и предлагат широка гама от лекарства без рецепта.

Информацията е, че 71% от приходите на групата се формират в България, а износът е към 37 страни, като 14% от продажбите са за Русия и 4% за Украйна.

Вчера Варшавската фондова борса регистрира и акциите на Еврохолд България АД, а очакванията са търговията да стартира в средата на декември.

Детайлна справка за сделките със Софарма на Варшавската фондова борса можете да видите тук, като забавянето на информацията е в рамките на 15 минути. Офертите купува и продава в дълбочина могат да бъдат следени на този линк, отново с 15 минути забавяне.

До 0,25% са комисионните за търговия с акциите на Софарма в Полша. Планове за листване във Варшава са обявени още от Каолин, Монбат и Енемона.

Вижте снимки от дебюта на Софарма във Варшава

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Xman1
преди 12 години
@evg9Защото Виена, не е в Полша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
evg9
преди 12 години
Защо си мислят, че поляците са се затърчали да им купуват акциите им? Чувал ли е досега някой в Полша нещо за горепосочените български компании?И защо избират точно Варшава, а не н-р Виена?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още