IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турски и гръцки инвеститори със засилен интерес към земеделски земи в Хасковско

Атрактивни за инвеститори и арендатори са регионите около Ямбол и Видин, съобщи Борислав Петков от асоциацията на собствениците на земеделски земи

12:55 | 01.12.11 г.
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Районът на Хасково се очаква да се превърне в своеобразен Клондайк за собствениците на земеделски земи през 2012 г. Това прогнозира пред Investor.bg Борислав Петков, председател на управителния съвет на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

По думите на Петков хасковският регион е изключително подценен от гледна точка на цените, а почвите са изключително плодородни. Освен това регионът е с добри комуникации и е близо до границите с Турция и Гърция.

Борислав Петков допълни, че има интерес от страна на инвеститори от южните ни съседки към масиви в Хасковско. Интересът е продиктуван не само от качествата на земите в региона, но и от ниските разходи за ренти и за труд, както и относителната стабилност, която тези инвеститори виждат в България.

През следващата година се очаква да се активизира търговията със земеделски земи и в региона на Ямбол, каза още Борислав Петков.

Атрактивен за инвеститорите е и районът на Видин, добави той. Към земите в региона интерес проявяват основно големи арендатори от Централна и Северна България, които са привлечени от добрите цени и достатъчното количество свободни площи, подходящи за обработване.

През тази година цените на земеделската земя в България са отбелязали растеж от порядъка на 7-12%, а в районите с интензивно земеделие повишението на цените дори надвишава 20-25%.

Основен двигател на пазара на земеделска земя през годината са арендаторите, посочи Петков. Не липсват обаче и инвеститори, които виждат в земите убежище на своите вложения по време на криза, каза още той.

По думите му през 2011 г. 35-40% от сделките със земеделски земи са осъществени на вторичния пазар. „Инвеститорите, които преди 4-5 години купиха земя и добавиха стойност чрез концентрация, я препродадоха с висока печалба“, каза Борислав Петков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още