IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на второ място в Европа по очакван ръст на приходите от износ за 2012

Не можем да очакваме голям ръст на продажбите в Европа и Русия, но положителни сигнали дават арабските страни, а потенциални пазари са Бразилия и Аржентина, коментира шефът на БТПП Цветан Симеонов

15:19 | 05.12.11 г.
България е на второ място в Европа по очакван ръст на приходите от износ за 2012

Близо 60 на сто от фирмите, анкетирани в проучване на Европалати, са заявили, че през 2012 година очакват ръст на приходите от продажби в чужбина. Малко над 30 на сто от запитаните смятат, че приходите ще се запазят на нивата от тази година, а спад очакват 13 на сто от анкетираните.

Данните са от проучване на Европалати (Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати), направено сред 70 000 фирми в Европа, включително и България. А темата от октомври е "Износът - основен двигател за оптимизъм през 2012 г. в Европа", съобщи БТА.

Резултатите от проучването показват още, че близо 52 на сто от анкетираните фирми очакват ръст на приходите от продажби в страната си догодина. За около 34 на сто приходите ще са същите, а спад по този показател очакват близо 15 на сто от компаниите.

Почти половината от компаниите, участвали в проучването, очакват, че инвестициите през 2012 г. ще са аналогични на обемите през 2011 г.

България е на второ място по ръст на очакванията на приходи от продажби в чужбина след Португалия, а най-песимистични са компаниите от Чехия и Унгария.

„Не можем да очакваме голям ръст на продажбите в Европа“, коментира председателят на БТПП Цветан Симеонов. По думите му положителни сигнали за експорта на България дават арабските страни. Потенциални пазари са и Бразилия и Аржентина.

Заради външнотърговската политика на Русия и поставяните бариери пред стоките от ЕС, както и тенденцията за създаване на зона за свободна търговия с държави от Централна Азия, не може да се очаква особен ръст на продажбите на наши компании там, смята Симеонов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още