IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel очаква по-ниски приходи заради наводненията в Тайланд

Продажбите на компютри могат да спаднат с една пета поради недостига на харддискове

21:56 | 12.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Intel очаква по-ниски приходи заради наводненията в Тайланд

Американският производител на микрочипове Intel обяви днес, че резултатите на компанията за четвъртото тримесечие ще бъдат по-ниски от предвижданите досега заради световния недостиг на харддискове.

Производствените проблеми в следствие на наводнението в Тайланд ще намалят продажбите с около 1 млрд. долара под собствените очаквания на компанията.

Продажбите на персонални компютри традиционно се увеличават през последната четвърт на годината, но предизвиканият от наводненията в Тайланд недостиг на твърди дискове води и до по-слаби продажби на микропроцесори.

Само през октомври производството се свива с повече от 50%. И заводите на Intel са били засегнати от водата. След корекцията щатската компания прогнозира, че приходите й за тримесечието ще са 13,7 млрд. долара. Досега очакваните приходи бяха в размер на 14,7 млрд. долара, с възможност за отклонение от 500 млн. долара.

Брутният марж на печалбата ще бъде 65,5% вместо досега очакваните 66%.

Анализаторите не бяха учудени от промяната в прогнозата, след като и конкурентът Texas Instruments също понижи прогнозите си през миналата седмица. „Това е преходен проблем“, казва Хенди Сусонто от Gabeli & Co. Той очаква дефицитите на пазара на дискове да бъде преодолян едва към средата на 2012 г.

Преди седмица един от лидерите при производството на харддискове Western Digital възобнови производството си в една от фабриките и обяви, че очаква световният недостиг на твърди дискове да е около 60 млн. единици за настоящото тримесечие. Според компанията резервите от HDD устройства са в размер на 120 млн. единици при очаквано търсене между 170 и 180 млн.

При катастрофата под вода се оказаха повече от дузина заводи, така че продажбите на компютри могат да спаднат с една пета поради недостига на харддискове, твърдят  анализаторите на IDC.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още