IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GE: При изгодна възможност може да направим 2-3 проекта като Mall of Sofia

CCI пък планира до две години и половина да отвори подобен мол в Пловдив

18:38 | 15.06.06 г.
Автор - снимка
Създател
GE: При изгодна възможност може да направим 2-3 проекта като Mall of Sofia
На 9 юни търговските площи на Mall of Sofia бяха официално отворени за посетители. На откриването на проекта, чиято стойност е над 100 млн. лв., присъстваха представители на бившите акционери на мола – Aviv Group и Cinema City International (CCI), както и на сегашните – General Electric (GE) и Quinlan Private.

Сред присъстващите бе и Карим Хабра (КХ), управляващ директор на GE, която притежава 50% от Mall of Sofia. По думите му компанията възнамерява да предприеме и други проекти в страната, както в София, така и извън нея. Хабра, както и Муки Гредингер (МГ), изпълнителен директор на CCI, отговориха на няколко допълнителни въпросa* относно проекта Mall of Sofia, бъдещите си планове и инвестициите в недвижими имоти в Централна и Източна Европа.

- Как организирате инвестициите си? Вие не сте точно инвестиционен фонд?

КХ: Не, не сме. Капиталите идват от GE. Освен това нямаме предназначен бюджет за Румъния и България. За нас важен е самият проект. Ако си струва, ще инвестираме в него.

Може да инвестираме много, може и малко. Всичко зависи от сделките. Ако има изгодни възможности, може да направим и големи вложения, например два-три проекта като Mall of Sofia.

- Имате ли някакви ограничения за размера на проекта? Бихте ли инвестирали в проект за по-малко от 25 млн. евро, да речем?

КХ: Да, разбира се, но предпочитаме по-големи. Но като пример мога да ви дам един търговски център, който купихме наскоро в Словакия, който струва 15 млн. евро.

- Имате ли офис в България?

КХ: Не, офисът ни е в Прага.

- Смятате ли да отворите офис тук?

КХ: Зависи от размера на инвестициите ни.

- Кой управлява бизнеса ви тук?

КХ: Ние заедно с Quinlan Private.

- Планирате ли и други проекти с тях, или смятате да предприемете такива самостоятелно?

КХ: Quinlan е наш основен партньор, така че ще търсим общи възможности, но не изключваме и самостоятелни проекти.

- А с други партньори като Heitman?

КХ: Не изключваме и сделки с тях, нито с други компании.

- Можете ли да назовете някои от градовете, освен София, в които планирате проекти?

КХ: Това са три или четири големи града в страната.

- Само бизнес имоти ли включват проектите, без жилищни?

КХ: Търговски обекти, офиси и навярно индустриални.

- А хотели?

КХ: Имаме проекти за хотели, но не тук. В Централна Европа проектите ни са главно за търговски обекти. Имаме 21 търговски центъра и молове в Полша, Словакия, България и Чехия. Това е главният ни продукт.
Има няколко потенциални сделки за проекти, които може да придобием в България и някои други, които ще развием сами.

- Какво мислите за т.нар. инвестиционна умора в региона. Вече има много инвестиционни фондове, някои от които отложиха вложенията си за момента?

КХ: Мисля, че в момента има огромен интерес към България от много институционални инвеститори като нас, което означава и голяма конкуренция. Но фактът, че успяхме да направим проекта за Mall of Sofia, ни дава предимство да продължим да растем на пазара.

- Планирате ли инвестиции в други градове в страната като Варна, Бургас?

МГ: Разбира се, всеки голям град представлява потенциален интерес.

- А по-малки – с население под 100 хил. души например?

МГ: Определено не на първи етап.

- Вие планирате проект за център, подобен на Mall of Sofia, в Пловдив? Бихте ли казали нещо повече за него?

МГ: Да, ще бъде подобен. Не толкова голям, но като стандарт и качество ще е такъв.

- Кога смятате, че ще го довършите?

МГ: Зависи от разрешителните, но ако всичко върви по план, можем да го приключим за две години и половина.

- Имате ли и други проекти?

МГ: Имаме и други конкретни проекти, които в момента обмисляме, но нищо, за което мога да дам повече информация на този етап.

- Но главно търговски сгради и мултифункционални центрове ли са или самостоятелни офис сгради?

МГ: Заедно с Aviv можем да предприемем проект за всякакъв вид недвижими имоти. Зависи от конкретните възможности. На този етап се фокусираме главно върху търговски центрове, по-късно може да помислим и за апартаменти, но не и сега.

- Имате ли определен бюджет, предназначен за инвестиции у нас?

МГ: Бюджет? Не. Зависи от възможностите, които ще се открият пред нас. CCI развива дейност в две направления. Едното е развлекателната дейност – кина, мултиплекси и Imax. В момента ние сме най-големият оператор на кина в Централна Европа. Заедно с Израел имаме почти 500 екрана. Най-голям оператор сме в Полша и Унгария и един от двата най-големи в Чехия и Израел.

Второто направление са недвижимите имоти. Развиваме жилищни проекти в Полша и офиси в Израел.

Но няма определен бюджет. Зависи от средата, от това колко лесно можем да получим разрешителни. Но ако всичко върви добре, както с първия проект, не виждам причина да не увеличим инвестициите си в България.

- Гледате ли на България като на стратегически пазар или просто като на част от Източна Европа?

МГ: За нас стратегически пазар е Централна и Източна Европа. Не мисля, че стратегията е да отваряш търговски центрове в Западна Европа. Ние смятаме, че Централна Европа, включително и България имат огромен потенциал. Затова продължаваме с инвестициите бавно, но сигурно.

- По отношение на Mall of Sofia, не сте извън проекта, докато не довършите офис кулата, нали?

МГ: Ние сме извън проекта, но имаме някои задължение към GE и Quinlan. Но по отношение на кината ние сме наематели в мола, както всеки останал наемател.

- Кога смятате да довършите офис частта?

МГ: След няколко месеца ще бъде напълно завършена и отдадена под наем.

- Има ли някакви наематели вече?

МГ: Има 4-5 наематели, които скоро ще подпишат договора. Офис кулата е много привлекателна. Тази концепция работи навсякъде. Много удобна за работещите в нея е комбинацията от мола и офисите. Затова мисля, че в най-скоро време ще бъде напълно заета.

- Какъв вид компании са тези наематели, за които говорите?

МГ: Финансови, застрахователни. С тях офис частта ще бъде 50% заета. Но от това, което знам за недвижими имоти и за пазара през това време на годината, мога да кажа, че до средата на октомври няма да има и един кв. м свободен.

- Относно проекта в Пловдив, на какъв етап е той?

МГ: В момента още сме на етап идеен проект.

- Кога смятате да започнете работа?

МГ:Зависи от разрешителните. Ако всичко върви добре, мисля, че до края на годината можем да започнем и да го отворим до две години и половина.

- Ще търсите ли отново стратегически инвеститор за него като сега?

МГ: На този етап ще започнем заедно с Aviv. С тях можем да направим всякакъв вид проект. Ако имаме подходящите възможности и намерим подходящ купувач, може да продадем, ако не ще го задържим. В момента имаме и много обекти, които оперираме и отдаваме под наем. Не бихме имали нищо против да управляваме такъв изключителен мол като този.

- Какво мислите за страните от бивша Югославия? Смятате ли ги за потенциални инвестиционни дестинации?

МГ: Определено са такива. В момента обаче се фокусираме върху България и Румъния, освен основните територии, където стартирахме – Полша, Чехия и Унгария. Стратегията ни е да не навлизаме прекалено бързо в много страни. Във всяка страна първият проект отнема много повече време и енергия, отколкото следващите. Така че и в Пловдив може да работим по-бързо, тъй като вече познаваме хората, навиците им. В Полша започнахме с първия мултиплекс и Imax през септември 2000 г. и досега сме осъществили 18 проекта, а до края на годината ще бъдат 21.

- В Пловдив отново ли е в центъра на града?

МГ: Да, може би не идеален център, но е проект в града.

- Бихте ли казали повече за проектите си в Румъния?

МГ: В Румъния в момента предвиждаме три мултиплекса, като проучваме още 15 такива, които включват кина. След около 6 седмици ще направим конференция за обявяването на нашето влизане в Румъния.

- Само за кина ли става дума?

МГ: Само кина от типа мултиплекс в търговски центрове, които обаче не строим ние.

- Споменахте, че се фокусирате главно върху България и Румъния, но кои други страни на Балканите представляват интерес за вас?

МГ: Да, засега Румъния и България, но другите са Полша, Чехия и Унгария, където не сме приключили с инвестициите. Засега това са петте страни, в които инвестираме. Но непрекъснато проучваме и други възможности. Имаме предложения от Сърбия, Хърватска, Украйна.

*Използвани са въпроси и на други медии.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още