IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на цените на жилищата в САЩ без отражение върху световните пазари

Цените в Естония и България са отбелязали ръст от съответно 24,5% и 22,6% за първото тримесечие на 2007 г., нареждайки се на второ и трето място след Латвия

16:39 | 02.06.07 г.
Автор - снимка
Създател
Спадът на цените на жилищата в САЩ без отражение върху световните пазари
Спадът на цените на жилищните имоти в САЩ не е оказал влияние върху останалите пазари, сочи доклад на консултантската компания Knight Frank.

Въпреки че цените на жилищата на някои места в САЩ са се понижили с над 15% през последната една година, Глобалният индекс за цените на жилищата на Knight Frank показва, че цените в световен план са се увеличили средно с 9,6%, в сравнение с 9,63% година по-рано.

Латвия все още е на върха на класацията. Въпреки това се забелязва спад в броя на сделките, специално що се отнася до апартаменти в Рига. През февруари там са продадени около 1 200 апартамента в сравнение с 1 600 през януари.

Според индекса цените на жилищата в Латвия са се повишили с 61% през първото тримесечие на годината в сравнение с 66,6% през последните три месеца на 2006 г.

Цените на жилищата са отчели повишение също и в Естония и България с ръст от съответно 24,5% и 22,6% за първото тримесечие на 2007 г. спрямо същия период на миналата година. На четвърто място се нарежда Литва с ръст от 21,7%.

Докато представянето на пазара в Германия е сравнително слабо, данните от последното тримесечие показват промяна в ситуацията в страната. Въпреки че понастоящем цените са по-ниски в сравнение със същия период на миналата година, цените в сравнение с последното тримесечие на 2006 г. са отчели повишение от 1,8%.

Индексът показва забавяне в ръста на пазара в няколко западноевропейски страни, най-вече Ирландия и Дания, което отбелязва завръщане към по-стабилни нива в сравнение с ръст от съответно 15% и 24%, регистриран в тези държави през първото тримесечие на 2006 г.

Силен ръст продължава да се наблюдава в цените на имотите във Великобритания.

Въпреки негативния отзвук в пресата през последните месеци, пазарът в Испания продължава да отбелязва рекордни нива, макар че се наблюдава забавяне, а в някои региони и стагнация.

Индексът следи средните цени на жилищата на 31 пазара в САЩ, Европа, Африка и Азия.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още