IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът ECPC продава активите си в Румъния, запазва мола във Велико Търново

Общата стойност на сделката за трите имота е 110,5 млн. евро, а купувач е DEGI - подразделението за имоти на Allianz Group

10:29 | 01.08.07 г.
Автор - снимка
Създател
Фондът ECPC продава активите си в Румъния, запазва мола във Велико Търново
Инвестиционният фонд European Convergence Development Company Limited (ECDC) съобщи, че е сключил споразумение за продажбата на трите си имота в Румъния чрез дъщерното си дружество ECPC (Cyprus) за общо 110,5 млн. евро.

При изпълнение на споразумението единственият актив, който ще остане в портфолиото на компанията, ще бъде молът във Велико Търново Central Mall, съобщават от ECPC.

Купувач на имотите в Румъния е немската компания DEGI Deutsche Gesellschaft fur Immobilienfonds m.b.H (DEGI), подразделение за имоти на Allianz Group.

Решението на ECPC е продиктувано от понижението на доходността на румънския пазар през последните 12 месеца.

Въпросните три обекта са Millennium Business Centre, PGV Tower и бизнес сградата Construdava.

И трите сгради се намират в Букурещ, а очакваната доходност от сделката с всяка от тях е съответно 6,40%, 6,55% и 7,20%.

Общата цена, на която трите обекта са били придобити, е 89,1 млн. евро, като по-рано тази година стойността им е била преизчислена на 97,5 млн. евро.

Сделката се очаква да бъде финализирана до края на ноември 2007 г.

След възстановяване на дължимите суми по външно финансиране за придобиване на обектите нетните приходи на компанията от сделката ще бъдат на стойност 49,9 млн. евро, от които доходността е приблизително 15,9 млн. евро.

Сделката следва да бъде гласувана на извънредно събрание на акционерите.

От ECPC уточняват, че поради компресията на доходността на пазара в Румъния компанията не смята да предприема повече инвестиции там, като в момента се обмислят методи за разпределяне на приходите от сделката и средствата в брой, които са останали неинвестирани, сред акционерите.

Преди месец ECDC подписа договор с Мегахим АД за съвместното изграждане на мол в Русе на стойност 30 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още