IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагаме на ЕК нов модел за независимост на енергийните оператори

В алтернативото предложение се посочва, че операторът на преносна мрежа трябва задължително да бъде и неин собственик

16:21 | 30.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Предлагаме на ЕК нов модел за независимост на енергийните оператори
Осем страни, сред които и България (Франция, Германия, Австрия, Словакия, Гърция, Люксембург и Латвия), изпратиха днес предложението си за алтернативен модел за независимост на операторите на преносни мрежи, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). Предложението е изпратено до комисаря по енергетика Андрюс Пиебалгс, до председателя на Комитета по индустрия, изследвания и енергетика (ITRE) към Европейския парламент Анжелика Ниблер и министъра на икономиката на Словения Андрей Визяк, като страна председателстваща в момента ЕС. Предстои Европейската комисия (ЕК) да разгледа алтернативното предложение.

От МИЕ припомнят, че през септември 2007 г. ЕК представи предложение за Трети либерализационен пакет, което обхваща законодателни мерки - изменения в Електрическата (2003/54/ЕО) и Газовата (2003/55/ЕО) директива, в посока доизграждане на вътрешния енергиен пазар на ЕС, които установяват нови изисквания за независимост на операторите на преносни мрежи. Предложени са два модела - „отделяне по собственост” и „независим системен оператор”.

Същевременно Франция, Германия, Австрия, Словакия, Гърция, Люксембург, Латвия, Кипър и България изразиха виждане, че моделът „отделяне по собственост” и моделът „независим системен оператор” като разновидност на отделянето по собственост, не следва да се разглеждат и предлагат от страна на ЕК като изключително и единствено решение, а наред с тях следва да бъде предложен и разгледан и друг алтернативен модел, неоснован на промени в собствеността на компаниите.

Във връзка с това, българската страна се присъедини към съвместно предложение на Франция, Германия, Австрия, Словакия, Гърция, Люксембург и Латвия за алтернативен модел за осигуряване независимостта на операторите на електропреносни и газопреносни мрежи. Разработеният алтернативен модел, за разлика от моделите „отделяне по собственост” и „независим системен оператор”, дава възможност операторите на електропреносни (в България „Електроенергийния системен оператор” (ЕСО) ЕАД) и газопреносни (у нас Булгартрансгаз ЕАД) мрежи да останат, както досега, в рамките на вертикално интегрирано предприятие от холдингов тип, но само при спазване на допълнителни изисквания.

В алтернативното предложение се посочва, че операторът на преносна мрежа трябва задължително да бъде и неин собственик. Същевременно, макар да остава в рамките на вертикално интегрирано предприятие, операторът на преносна мрежа трябва като самостоятелно акционерно дружество да има собствена идентичност, отделно седалище, персонал, да ползва необходимите му оборудване и правни, счетоводни и информационни услуги. В тази връзка едно от основните изисквания е операторът да има право за независимо вземане на решения по въпроси, свързани с ежедневното управление на мрежите, достъпа на трета страна до мрежите и др.

Освен това, операторът на преносна система разработва на всеки две години 10-годишен план, който индикативно идентифицира нови преносни инфраструктури, които е необходимо да бъдат изградени в рамките на следващите 10 години и посочва задължителните нови инвестиции, които трябва да бъдат направени за следващите 3 години. Инвестиционният план следва да отчита и да е съвместим с регионалните и общоевропейски инвестиционни планове.

Предвиждат се и изискването операторът да не може да отказва присъединяване на нови производствени мощности към преносната мрежа, на основание липса на свободен капацитет и по причина, че присъединяването би довело до претоварване на мрежите. В тези случаи операторът дава възможност за присъединяване, като рискът, ако впоследствие се стигне до претоварване на мрежите, остава за съответния присъединен производител. Друго предлагано изискване е операторът да не може да отказва присъединяване на нови производствени мощности към преносната мрежа на основание, че той следва да направи допълнителни разходи за увеличаване на капацитета на елементите на мрежата в близост до мястото на присъединяване.

Що се отнася конкретно за нашата страна, съществената структурна промяна, която би произтекла от алтернативния модел в национални условия, е необходимостта с влизането с сила на новите директиви (в срок от не по-рано от 3 години) собствеността върху електропреносната мрежа да премине от НЕК ЕАД към ЕСО ЕАД, поясняват от МИЕ. Фактът, че преносната мрежа, както и операторът на преносна мрежа остават част от вертикално интегрираното предприятие, позволява да не намалеят неговите финансови ресурси и да не бъдат ограничени възможностите за развитие на нови проекти, смятат нашите експерти.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още