IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България отново отбеляза най-висок ръст в цените на жилищата

В световен план обаче ръстът продължава да се забавя и през второто тримесечие на годината

17:48 | 02.09.08 г.
България отново отбеляза най-висок ръст в цените на жилищата

Цените на жилищата в България са се покачили с 32,3% през второто тримесечие спрямо същия период миналата година, което отново я нарежда на челно място по поскъпване на жилищата в света в статистиката на Knight Frank, цитирана от aboutproperty.co.uk.

Ръстът на световния пазар на жилищни имоти обаче продължава да се забавя, като за второто тримесечие достига 4,8% за разлика от 6,1% за първото. Цените се понижават почти на половината от пазарите, включени в индекса на агенцията за недвижими имоти.

Като цяло страните от Централна и Източна Европа регистрират най-добри резултати за периода за разлика от страните, където пазарът е най-засегнат - САЩ и Северна Европа, включително балтийските страни.

Обезценяването на жилищата в балтийските страни, начело с Латвия, където цените са се понижили с 24,1% спрямо миналата година, показват, че високата инфлация и разходите за ипотека са реален риск пред развиващите се икономики в Европа.

Този случай е особено характерен за страните с висока инвестиционна активност през последните години - по време на световен бум на пазара на имоти.

Жилищният пазар в страни като Испания, Дания, Великобритания и Ирландия също попадат под ударите на световната кредитна криза, като от Международния валутен фонд твърдят, че имотите в тези страни са надценени с до 30%. Към страните с резки ценови спадове на пазара на имоти се присъединява и Нова Зеландия.

България беше начело в класацията и за първото тримесечие.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още