IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Equest продава активи в България, отлага IPO-то на Техномаркет

Компанията ще продаде кината, които притежава в София, както и няколко луксозни жилищни проекта, част от портфолиото на дъщерното й дружество Immofinance

12:07 | 17.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Equest продава активи в България, отлага IPO-то на Техномаркет

Инвестиционният фонд Equest Investments Balkans (EIB) смята да продаде редица активи в България, които не са директно свързани с основната му дейност.

Наред с това, поради сегашните пазарни условия, компанията съобщи, че на този етап планира да отложи първичното публично предлагане (IPO) на борсата в Букурещ на TechnomarketDomo – компанията, създадена вследствие на сливането на българската Техномаркет и румънската верига за електроника Domo.

Equest планира продажбата на компанията за имоти Pelican, притежаваща сградата, в която се помещаваше бившето кино „Сердика“ в София, както и на „Европа палас“, „Изток“, „Урвич“ и бившата фабрика Родакар във Варна.

Планирано е фабриката да бъде превърната в мултифункционален комплекс с офиси, магазини, жилища, хотел и експо-център. Строителството се очаква да започне през второто тримесечие на 2009 г.

Сердика ще бъде превърнат в офис и търговски център с подземен гараж за 234 автомобила. Разрешителното за строеж се очаква да бъде получено до края на 2008 г.

„Европа палас“ е била отдадена на италианска модна верига, която ще реновира имота. Кино „Изток“ ще бъде разрушено и на негово място ще бъде изградена многоетажна офис и търговска сграда със застроена площ от 14 хил. кв. м.

Бившето кино „Урвич“ ще бъде продадено или отдадено под наем на един наемател.

Друга компания от портфолиото на Equest, която ще бъде продадена, е Immofinance. Тя притежава седем проекта за развитие на жилищни комплекси на различен етап, включително Embassy Suites и проекта Созополис.

Citadel, която притежава 127 хектара земеделска земя до Букурещ, също ще бъде продадена. В момента Equest преговаря с потенциален купувач.

Equest съобщава, че TechnomarketDomo е генерирала продажби от 260 млн. евро за първите шест месеца на годината, ръст от 17% на годишна база. EBITDA на веригата е отчела повишение от 100% и е достигнала 11,6 млн. евро.

Застрахователната компания Uniqa Bulgaria, в която фондът притежава дял, е завършила периода с 29,3 млн. евро приходи от застрахователни премии, 37% годишен ръст.

Equest е собственик и на Avto Union, дистрибутор на автомобили с марките Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Maserati, Mazda, Opel, Chevrolet, мотоциклети Vespa, Piaggio и Gilera. Компанията притежава франчайз правата на Avis Rent a Car и продава Castrol и BP моторни масла. Тя е приключила периода с 44% ръст на продажбите си, които са достигнали 34,4 млн. евро и EBITDA от 2,1 млн. евро, повишение от 52%.

Част от Equest е и Novera, която притежава трите компании за управление на отпадъци в София (Волф 96 ООД, ДИТЦ АД и Чистота София АД), които фондът придоби миналата година. От Equest съобщават, че резултатите на компанията през периода са били „разочароващи“, заради значително по-високи от планираните оперативни разходи, в резултат от повишените цени на горивата, заплати, поддръжка на автопарка и инвестиции в нови камиони и оборудване.

През юли миналата година Equest придоби дял от 33,5% от Рила Самоков 2004 АД – дружеството, което развива проекта Супер Боровец и притежава земи в курорта. Проектът на обща стойност 800 млн. евро предвижда развитието на близо 2 млн. кв. м земя в апартаменти, хотели и търговски площи с обща застроена площ от 536 хил. кв. м, както и прилежащата инфраструктура, включително ски писти с дължина от 36,5 км.

Фондът притежава и 23% от операциите на Техномаркет в Сърбия и 50% от тях в Черна гора, както и веригата за мобилни телефони и електроника Technomobile Serbia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още