IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три централни банки национализират част от Fortis в опит за спасяването й

Най-голямата компания в белгийския финансов сектор е частично национализирана срещу 11,2 млрд. евро

09:01 | 29.09.08 г.
Автор - снимка
Създател
Три централни банки национализират част от Fortis в опит за спасяването й

Три централни банки от Западна Европа провеждат съвместна операция по предотвратяването на задълбочаване на кризата, в която е изпаднал белгийският финансов гигант Fortis. Централните банки на Белгия, Холандия и Люксембург са предоставили на институцията 11,2 млрд. долара, срещу което получават дялове от Fortis, предава Bloomberg.

Целта на действията е да се възстанови доверието в способността на Fortis да се справи с проблемите, предизвикани от кредитната криза. От началото на годината пазарната капитализация е паднала със 71 на сто и е достигнала едва 12,2 млрд. евро. Само през последната седмица акциите на банката поевтиняха с 35 на сто.

Централната банка на Белгия ще предостави на Fortis 4,7 млрд. евро, срещу което ще придобие 49 на сто от белгийското подразделение на банката, докато централната банка на Холандия поема същия дял от бизнеса на Fortis в страната срещу 4 млрд. евро. Люксембург пък предоставя 2,5 млрд. евро под формата на заем, който може да бъде конвертиран срещу 49 на сто от люксембургското поделение на закъсалата институция.

Наред с продажбата на значителния пакет от акции от Fortis планират и да се разделят с дела си от звеното за банкиране на дребно от холандската банка ABN Amro. Купувачът по сделката, която идва едва година след като консорциум от Fortis, Royal Bank of Scotland и Banco Santander придоби холандската институция за 72 млрд. евро, не се съобщава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още