IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Железопътната линия Видин-София ще бъде модернизирана до 2017 г.

Завършило е предварителното проучване и определянето на вариантите за модернизация на трасето

15:00 | 13.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Железопътната линия Видин-София ще бъде модернизирана до 2017 г.

Почти нова железопътна линия от Видин до София ще бъде изградена до 2017 г., като до 20 на сто от сегашното трасе ще се запази, съобщи Радослав Иванов, заместник-директор на дирекция „Стратегическо развитие и инвестиционна политика“ в НК „Железопътна инфраструктура“, цитиран от БТА.

Почти 3 млрд. евро ще струва изграждането на трасето от Видин до София. В бюджета на ОП „Транспорт“ за модернизацията на жп линията Видин-София са заложени 320 млн. евро.

Завършило е предварителното проучване и определянето на вариантите за модернизация на трасето, което се извършва от консорциум от пет фирми. В момента се прави идейното проектиране на първия участък - от Видин до Брусарци. Останалите два участъка - от Брусарци до Мездра и от Мездра до София, са на етап проучване.

След изграждането на новото трасе старите линии ще се запазят и ще се ползват за връзки с новото високоскоростно трасе. Очаква се с изграждането на новата жп линия да се осигури заетост на 1300 души годишно и повишаване на цените на недвижимите имоти в района на проекта с около 35 на сто, каза Иванов.

След завършването на проекта за модернизация на жп линията средната скорост на движение ще стане 160 км/час, докато сегашната е 70-80 км/ч. Времетраенето на пътуването от Видин до София ще е три часа, сега то е пет часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още