IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондонската борса остава с един фонд за имоти у нас по-малко

Търговията с книжата на фонда BPD спира от края на април

12:53 | 27.03.09 г.
Автор - снимка
Създател
Лондонската борса остава с един фонд за имоти у нас по-малко

Броят на инвестиционните фондове за имоти у нас, които се търгуват на Лондонската борса, ще намалее с един от края на април, когато Bulgarian Property Developments PLC (BPD) ще бъде делистнат от борсата.

Вчера от BPD съобщиха, че инвестиционната компания Windsorville Investments Limited, собственост на британския милиардер Джо Луис, е придобила или е постигнала споразумение да придобие над 75% от капитала на фонда.

Според плановете на Windsorville след придобиването на такъв дял от BPD последният следва да бъде трансформиран в частна компания.

Считано от 28 април 2009 г., акциите на BPD ще бъдат свалени от търговия на алтернативния сегмент на Лондонската борса, където се търгуват от януари 2005 г.

Windsorville се опитва да придобие BPD почти две години, след първоначална оферта от 64 пенса на акция, което бе отхвърлена от BPD, тъй като „значително подценява компанията“. Новото предложение за придобиване, отправено миналия месец, е за цена от 16 пенса на акция.

За броени дни компанията на Луис увеличи дела си до над 50% въпреки призива на BPD към акционерите да не приемат офертата, „която подценява фонда с 83%“.

В крайна сметка по-рано тази седмица от фонда посъветваха акционерите си да приемат офертата, за да не "останат миноритарни акционери в непублична компания" и да не могат да реализират акциите си.

Във финансовия отчет на фонда, публикуван преди два дни, неговият председател Крисчън Уилямс коментира успеха на офертата така: „Преди да коментирам резултатите на групата, трябва да кажа колко съм натъжен, че нашите препоръки към акционерите да отхвърлят офертата на Windsorville до голяма степен бяха пренебрегнати. Офертата за 16 пенса за акция на BPD оценяваше компанията едва на 17,3 млн. паунда, в сравнение с нетна стойност на активите от 56 пенса на акция, или 61 млн. паунда, от които паричните средства представляват 11,6 млн. паунда... Определено живеем в необикновени времена“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още