IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стою Недин: В България не се случиха най-фрапантните неща

Според председателя на Aсоциацията на инвеститорите при следващия борсов възход ще бъдат взимани по-уместни инвестиционни решения

12:25 | 10.06.09 г.
Стою Недин. Снимка: Investor.bg
Стою Недин. Снимка: Investor.bg

Сигурни сме, че ще има следваща вълна на разширяване на пазара, въпреки че в последните две години повече от половината инвеститори излязоха от пазара и то на загуба, заяви на конференция днес Стою Недин, председател на Асоциацията на инвеститорите. Според него при следващия възход ще бъдат вземани едни по-уместни инвестиционни решения.

По думите му в пазара не трябва да се влиза с желанието да промениш живота си, а е нужно стабилно инвестиране с хоризонт от 5-6 г., тоест само със средствата, които могат да бъдат заделени за по-дълъг период.

„За радост нашия пазар не беше засегнат от фалити, имаше някакъв спад в резултатите на компаниите, оттам промяна в очакванията на инвеститорите, което доведе до променя в цените им, но все пак у нас не се случиха най-фрапантните неща, които можеха да разбият сектора, както кризата преди 10 г., след която бяха нужни години за възстановяване“, каза още Недин.

Сега кризата стои на друг фундамент и не считам, че ще се генерализира такова недоверие към пазара, така че да не може той да се възстанови, напротив очаквам той да може да се възстанови, допълни той.

Конференцията, на която говори председателят на Асоциацията на инвеститорите, беше на тема „Взаимодействие в рамките на ЕС за подпомагане на инвестициите”. Тя е част от проект 07 – 23- 160 – С, осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд – с наименование „Повишаване потенциала на активната инвестиционна общност за подобряване на практиките и нормативната среда чрез изграждане на клубове на инвеститорите”.

Основната цел на проекта е, чрез изграждане на мрежа от Клубове на инвеститора да създадат „мотивирани, компетентни и активни граждански групи, които са способни да партнират с администрацията и съдебната система за формулирането и прилагането на инвестиционни продукти и политики“. Основните дейности по проекта включват обществени срещи, учредяване и обучение на Клубовете на инвеститора (повече от 30 до момента в страната, според асоциацията), обществени обсъждания и конференции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още