IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одобриха плана за банкрут на General Motors

GM ще продаде най-добрите си активи на новата компания, в която правителството ще държи мажоритарен дял

16:34 | 06.07.09 г.
Автор - снимка
Създател
Одобриха плана за банкрут на General Motors

Планът за преструктуриране на автомобилния концерн General Motors е бил одобрен от американския съд. Той предвижда фалиралия автомобилен производител да продаде най-добрите си активи на новата компания, в която правителството ще държи мажоритарен дял.

Според съдията по делото Робърт Гербер банкрутът на General Motors е единствения начин, който ще гарантира нейното оцеляване. Планът е разработен съвместно с правителството и предвижда създаването на по-малка компания, която ще се освободи от огромния дълг.

Фриц Хендерсън ще остане на поста главен изпълнителен директор на GM, предаде CNN. Планът предвижда компанията да продаде голяма част от автомобилните си марки, да закрие над 12 завода и 40% от своите представителства в страната.

Банкрутът на General Motors ще унищожи капитала на акционерите, но според съдията това е по-добрият вариант от ликвидацията, защото ще запази част от стойността на компанията. В случай на ликвидация освен акционерите ще загубят и необезпечените кредитори.

Американското правителство ще притежава 60% в новата компания, а останалия капитал ще се държи от канадското правителство, кредиторите и автомобилните профсъюзи. General Motors ще обезпечи своите кредитори, на които дължи 27 млрд. долара, с обикновени акции.

Договорният фонд, който се грижи за здравните осигуровки на служителите, също ще получи акции вместо 20-те млрд. долара, с които трябва да поеме здравните разходи на бъдещите пенсионери. Това означава, че здравните осигуровки на 650 хил. служители на компанията ще бъдат с ограничено покритие.

Американското правителство предостави заем на General Motors на обща стойност 19,4 млрд. долара, след което компанията подаде молба за защита от фалит на 1 юни. От началото на съдебния процес властите са вложили още 30 млрд. долара, за да поддържат дейността на компанията.

Годишната загуба на General Motors възлезе на 38,7 млрд. долара за 2008 г. През май цената на нейните акции падна под 1 долар, което не се е случвало от Великата депресия насам. Пазарната й капитализация възлиза на малко над половин милиард долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още