IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Турция наложиха рекордна глоба от 2,53 млрд. долара

Медийният и производствен гигант Dogan Holding бе санкциониран жестоко заради неплатени данъци

10:15 | 09.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
В Турция наложиха рекордна глоба от 2,53 млрд. долара

Турското правителство глоби медийния и производствен гигант Dogan Holding с умопомрачителните 2,53 милиарда долара заради неплатени данъци.

Войната между двете замесени страни се води от месеци и се простира и върху челните страници на националните вестници, предава Dnes.bg.

Мениджърите на Dogan Holding обвиниха кабинета, че наказва компанията само за да заглуши критиките й към управлението на страната, което премиерът Реджеп Ердоган отрече на няколко пъти.

Новината за глобата веднага се отрази негативно на цената на акциите на холдинга, който в края на юни отчете активи на стойност около 2,9 милиарда долара.

Компанията е базирана в Истанбул и има разнородна дейност – от петрол, производство, земеделие и туризъм до медии. Притежава редица телевизионни канали, вестници и издателства, включително и CNN Turk.

В продължение на месеци компанията водеше спор с турското финансово министерство именно заради данъците.

По-рано тази година кабинетът отново глоби холдинга с около половин милиард долара заради нередности при продажбата на свои акции на Axel Springer – германска издателска компания.

Новата глоба обаче вече е непосилна за компанията и ще доведе до смъртта на конгломерата, коментираха от Dogan Holding.
 
„Не можем да платим толкова много пари. Това е кърваво убийство, нищо повече“, обяви Мехмед Али Биранд, водещ и главен редактор в CNN Turk и Kanal D.

„Никоя компания не е плащала такава глоба никога“, допълни той.

Изпълнителен директор на холдинга е Айдин Доган, който по-рано тази година обвини премиера Ердоган за това, че се опитва да заглуши критиките на медийната империя към правителството.

„Намирам това за грозно. Невъзможно е да го приема“, отговори в интервю за CNN премиерът.

„Финансовото министерство просто следва процедурите и холдингът трябва да прави същото. Има изисквания, които трябва да бъдат изпълнени. Имат право да заведат дело, ако искат. Следователно целият процес няма нищо общо с мен в личен план“, каза Ердоган.

Някои медийни организации обаче не смятат така.

„Ако се вгледате в историята на този скандал, особено от началото на годината, ще видите, че случващото се е заради войната с думи между премиера и медиите, особено тези на Dogan Holding“, коментира и Дейвид Дейдж от базираната във Виена организация International Press Institute.

„Едно от основните ни притеснения е, че разследването и наложеното наказание са по-скоро по политически причини, отколкото по финансови“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още