IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестор.БГ в Топ 10 на най-бързо развиващите се технологични групи в ЦИЕ

Общо пет български компании са класирани в тазгодишната класация Deloitte Technology Fast 50

14:01 | 22.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестор.БГ в Топ 10 на най-бързо развиващите се технологични групи в ЦИЕ

Интернет медийната компания Инвестор.БГ АД е класирана сред челните места в тазгодишната класация на Делойт за най-динамично развиващите се технологични компании Fast 50. Ежегодната инициатива на Делойт за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) оценява най-динамично развиващите се технологични компании за региона на база среден ръст на приходите за период от пет години.

Общо 5 български фирми са класирани в престижната класация на Делойт. Сред тях софтуерната компания Телерик и онлайн медийната компания Инвестор.БГ АД заемат водещите пета и шеста позиция, съответно с 2327% и 2130% ръст за периода 2004-2008 г.

„Много сме щастливи от класирането ни на толкова челна позиция в тази престижна класация на Делойт. През последните няколко години определено се наблюдаваше много бърз растеж както на приходите на Инвестор, така и на екипа и на проектите на компанията. Обяснявам го с инвестициите в добрите идеи, успешни проекти и силния и иновативен екип. Използвам случая да благодаря на всички, участвали и допринесли за успеха на компанията през последните 5 години”, коментира Любомир Леков, основател и изпълнителен директор на Инвестор.

Ветеранът в класацията за страната ни, IT компанията Универсал К, и софтуерната и консултантска фирма Интерконсулт България заемат 20-та и 34-та позиция, съответно с ръст от 664% и 447%. Доставчикът на мултимедийни решения HAND Ltd. се класира сред десетте фирми в категорията „Изгряващи звезди” с ръст от 315%.

„Като цяло представянето на българските фирми през тази година е определено по-добро, както по отношение на общия брой класирани компании, така и според позициите, които те заемат”, коментира Асен Димов, съдружник Одит и лидер за индустрията „Технологии, медии и телекомуникации” (ТМТ) в България. „Въпреки че има забавяне в средния ръст на приходите на компаниите от Fast 50 - от 1271% миналата година на 933% тази година, фирмите са постигнали забележителен успех с оглед на настоящия бизнес климат. Въпреки трудностите технологичните компании съумяха не само да оцелеят, но и да се развият посредством търсене на алтернативи и предоставянето на качествени и уникални решения”, заключава той.

За да участват в класацията, кандидатите трябва да отговарят на редица критерии, като оперативни приходи на годишна база да възлизат на най-малко 50 хил. евро за всяка година от последните 5 години (2004-2008 г.), седалището им да е в държава от Централна и Източна Европа, да развиват или произвеждат собствена технология или да отделят значителна част от капитала си за изследвания и разработки, както и да притежават фирмена структура, която изключва филиали с мажоритарна собственост на чужди стратегически лица.

Победителите се класират въз основа на процент от средния ръст на приходите им за периода от 2004 г. до 2008 г.

И в тазгодишната класация Fast 50 се запазва господстващото присъствие на полските технологични компании с интернет портала Netmedia, който е на първа позиция с ръст от 7120%. Тази година класацията включва компании от десет държави: Чехия, Унгария, Словакия, Румъния, България, Хърватска, Сърбия, Литва и Естония, което я прави най-разнородната за десетте й години история.

Вижте пълната класация Deloitte Technology Fast 50

Свързани компании:

Инвестор.БГ АД(IBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още