IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's повиши перспективата по рейтинга на България

Това е първата положителна корекция на кредитен рейтинг на страна от Европейския съюз от юли 2008

13:22 | 21.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's повиши перспективата по рейтинга на България

Международната агенция за кредитен рейтинг Moody’s повиши перспективата пред кредитния рейтинг на България от стабилна на позитивна.

В момента оценката на рейтинговата агенция за българските държавни ценни книжа е Baa3. Това е първата положителна корекция по кредитен рейтинг на страна от Европейския съюз от юли 2008 година насам, предаде FT.

Положителната перспектива пред кредитния рейтинг означава, че от Moody’s обмислят да повишат скоро оценката на държавния дълг на България.

От агенцията обясняват своето решение с устойчивото състояние на публичните финанси на страната.

Евентуалното повишение на кредитния рейтинг обаче ще зависи от способността на правителството да изведе икономиката на пътя на устойчивото развитие и да я предпази от въздействието на регионалните икономически шокове.

Финансовите експерти на Moody’s очакват рецесията в България да приключи в средата на тази година и предупреждават, че проблемите в Гърция може да забавят възстановяването на българската икономика.

От рейтинговата агенция аргументират своето заключение с това, че около 9% от износа на България отива в Гърция, а гръцките компании са най-големите инвеститори в страната, начело с банковия сектор.

Кенет Орчард, който е заместник-председател в Moody's Sovereign Risk Group, смята, че състоянието на публичните финанси на България е останало относително устойчиво въпреки финансовата криза през 2008 и 2009 г.

Той обяснява, че въпреки дълбоката рецесия България ще много нисък бюджетен дефицит в сравнение със световните стандарти през 2009 и 2010 г.

Повишението на перспективата пред кредитния рейтинг на България от Moody's не е изненадващо, след като страната спечели най-доброто място в тазгодишната класация на рейтинговата агенция на страните с най-лоши икономически перспективи.

Индексът на нищетата на Moody's показа, че безработицата и фискалният дефицит на България през тази година ще бъдат доста по-ниски от тези в редица развити икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още