IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелените сгради може да станат отделен клас активи

Значителен брой инвестиционни проекти в бъдеще ще включват критерии за устойчиво развитие на зелени сгради

12:39 | 04.02.10 г.
Зелените сгради може да станат отделен клас активи

Проучване на немския фонд Union Investment потвърждава растящия интерес към инвестиции в т. нар. „зелени“ имоти в Европа, т. е. в сгради с висока енергийна ефективност и минимално въздействие върху околната среда.

Значителен брой инвестиционни проекти в бъдеще ще включват критерии за устойчиво развитие на такива сгради, което значително увеличава вероятността през следващите няколко години да възникне отделен клас активи за зелените сгради.

Това е едно от разкритията в проучването на фонда сред над 220 мениджъри, които вземат инвестиционните решения в компании за имоти и институционални инвеститори в Европа, цитирано от PropertyEU.

Около 63% от специалистите, анкетирани в Германия, Франция и Великобритания, планират да инвестират „значително повече“ в зелени сгради в бъдеще, докато 60% посочват, че критериите за устойчиво развитие вече са установена част от инвестиционните им стратегии.

Проучването разкрива също недоволството на инвеститорите от разпространението на различни системи за сертифициране в Европа - 57% от анкетираните искат да има стандартен европейски сертификат за зелените сгради, като във Франция този дял достига 80%.

Според Union Investment наличието на единен европейски сертификат би консолидирал тенденция, посочена от много инвеститори – половината от анкетираните вярват, че новите сгради, отговарящи на екологични и социо-културни критерии, имат потенциала да образуват отделен клас активи в бъдеще.

Проучването е проведено от изследователския институт Ipsos през декември 2009 г.

Още по темата:

Кой плаща за „зелено“ и устойчиво развитие на пазара на имоти?

До 16% премия може да донесат „зелените“ сгради при продажба

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още