IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors утрои паричната си помощ за Opel

Успоредно с това стана ясно, че американската компания ще изтегли 1,3 млн. автомобила заради проблем с волана

12:48 | 02.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
General Motors утрои паричната си помощ за Opel

Американската автомобилна компания General Motors ще инвестира 1,9 млрд. евро за преструктуриране на своето европейско звено Opel, като обявената сума е три пъти по-голяма от предварително обещаната парична помощ, предаде BBC.

Според ръководството на General Motors Opel има нужда от 3,3 млрд. евро, за да бъде спасена. General Motors ще разчита на финансова помощ от европейските правителства в размер на 2 млрд. евро, за да събере цялата необходима сума.

Това все пак е по-малко от 2,7-те млрд. евро, които General Motors първоначално поиска от европейските страни, за да осъществи преструктурирането на Opel. От щатската автомобилна компания се надяват Opel да излезе на печалба през 2012 година благодарение на предприетите мерки.

От General Motors настояват 60% от средствата, нужни за преструктурирането на Opel, да се предоставят от немското правителство. Техният аргумент за това е, че 60% от разходите на Opel за работна ръка са свързани с 50-те хиляди служители на автомобилната компания в Германия.

General Motors ще съкрати 8 300 работни места в Европа и ще закрие няколко свои завода, като част от стратегията за съживяване на компанията, която обяви банкрут на 1 юни 2009 г.

Успоредно с това стана ясно, че General Motors ще изтегли 1,3 млн. автомобила от марката Chevrolet и Pontiac от САЩ, Канада и Мексико заради проблем с волана. Подобни мащабни изтегляния на автомобили направиха и двата най-големи производители на автомобили в Япония – Toyota и Honda.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още