IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адванс Терафонд приключи първия комасационен проект у нас

В проекта са участвали 7 000 дка на 12 собственика

16:56 | 18.03.10 г.
Адванс Терафонд приключи първия комасационен проект у нас

Първият комасационен проект у нас приключи успешно в землището на с. Катунец, съобщи Адванс Терафонд АДСИЦ.

Работата по проекта за комасация стартира през 2009 г., като той е първият за последните 50 години. Село Катунец, общ. Угърчин, има големина на землището от 52 хил. дка, от които 20 хил. дка са обработваеми земи. Като основен инвеститор в землището Адванс Терафонд АДСИЦ притежава 5700 дка.

Планът за уедряване на земеделските земи се финансира изцяло от собствениците на земя, без държавна подкрепа. Инициативата принадлежи на местния комитет от собственици с водещата роля на Адванс Терафонд.

Уедряването на земеделските имоти има за цел да подобри тяхното управление и едновременно с това да се проектира и оптимизира инфраструктурата на землището. Очаква се в края на проекта за уедряване да са участвали около 7000 дка селскостопанска площ, собственост на около 10 юридически и две физически лица, някои от които също членове на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Очакваното увеличение на средния размер на имотите е с минимум 50% спрямо досега съществуващата собственост на участниците в комасацията.

Изработен е план по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), съвместно с Холандската правителствена служба за управление на земите и водите (DLG) и бенефициент на методологичните резултати ГД „Земеделие, гори и поземлени отношения” на Министерството на земеделието и храните.

По Програмата за развитие на селските райони ще се извърши рехабилитация на 14 км от основните селскостопански пътища, ще се създадат три микроязовира, помпена станция и напоителна система за около 5000 дка. Ще бъдат изградени и туристическа екопътека с дължина 28 км и туристически заслон, като това ще позволи развитие на алтернативен бизнес за местната общност. Предвижда се и засаждане на дървета успоредно на рехабилитираните пътища, създаване на зони за формиране на нови стопанства и диверсифициране на земеделските дейности и опазване на околната среда. Допълнителни мероприятия, за които този план дава насоки, са рехабилитация на асфалтовия път, обновяване на населеното място и целенасочено залесяване на горските площи, които се изсичат.

Участието на собствениците в комасационния проект е изцяло доброволно и те са с равни права и задължения. Всички участници попълниха анкетни листа, в които изразиха своите желания за разположение на бъдещите им окрупнени имоти.

Прогнозните разходи по модела за комплексно планиране на видовете територии се оценяват на около 14 млн. лв., като всички дейности следва да се изпълнят по мерки на ПРСР. Срокът за изпълнение на дейностите е от 2010 до 2017 г. Основен бенефициент е Община Угърчин.

Адванс Терафонд АДСИЦ притежава 316 558 дка земеделска земя към 28 февруари 2010 г. и е най-големият частен собственик на земеделски земи в България.

За 2009 г. дружеството реализира 4 ст. печалба на акция и ще разпредели дивидент.

За последните 12 месеца акциите на дружеството поскъпват с 20,36% до 1,2 лв. за акция и 102,1 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още