IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорът в The Mall в София се готви за нови сделки в Югоизточна Европа

Assos Capital планира да участва в проекти, чиито предприемачи срещат затруднения с получаването на финансиране

10:53 | 07.04.10 г.
Инвеститорът в The Mall в София се готви за нови сделки в Югоизточна Европа

Гръцката компания за инвестиции в имоти в Югоизточна Европа Assos Capital разглежда няколко нови проекта в региона след предстоящото откриване на търговския център The Mall в София този месец. „Имаме няколко проекта в процес на развитие, въпреки че още не сме натиснали спусъка, защото се фокусирахме върху откриването в София“, казва в интервю пред PropertyEU създателят и главен изпълнителен директор на компанията Алекс Папагеоргиу.

Откриването на новия мол на столичния булевард „Цариградско шосе“ е планирано за 21 април. Търговският център разполага с 66 хил. кв. м брутна отдаваема площ и в него ще бъде първият хипермаркет от френската верига Carrefour в София.

Assos Capital е създадена преди четири години с цел да се възползва от ръста в ритейл сектора и експанзията на търговските вериги на развиващите се пазари в Европа. Инвеститорът, който се фокусира особено върху търговски площи, планира да участва в проекти, чиито предприемачи срещат затруднения с получаването на финансиране заради променените условия на кредитния пазар.

„Вече има ситуация, при която местните предприемачи трябва да участват с повече капитал. Ние можем да предоставим нужния капитал и да осигурим няколко хиляди квадратни метра предварително отдадени търговски площи чрез силните си връзки с наематели“, обяснява Папагеоргиу.

Въпреки че централата на компанията е в Гърция, Assos Capital не развива дейност в страната и се фокусира вместо това върху „по-привлекателни пазари в Югоизточна Европа“, където компанията вярва, че има конкурентно предимство.

„През последните няколко години много от западноевропейските търговски вериги създадоха съвместни дружества за франчайзинг, за да оперират на гръцкия пазар. Днес, когато се оглеждат за експанзия в Югоизточна Европа, тези големи търговци често разчитат на своите гръцки партньори за тази експанзия“, казва той.

За пример за подобна стратегия Папагеоргиу дава партньорството на групата Marinopolous и Carrefour в Гърция и България. Други търговски вериги, които ползват гръцките си бизнес партньори за експанзия в Югоизточна Европа, са Marks and Spencer's, Banana Republic, Starbucks, Gap, Intersport и Ikea.

Assos Capital купи проекта The Mall през 2008 г. за над 200 млн. евро. В България е собственик на още два офис и търговски комплекса в столицата. Инвеститори в Assos Capital са членове на фамилията Рестис, която развива бизнес в морския транспорт, финансовите услуги, недвижимите имоти и индустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още