IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът на Гърция прие условията за получаване на спасителните заеми

Ще бъдат приети драстични съкращения на бюджетните разходи, масовите протести продължават

20:29 | 06.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Парламентът на Гърция прие условията за получаване на спасителните заеми

Гръцкият парламент прие изискванията на Международния валутен фонд и еврозоната за съкращаване на бюджетните разходи и осъществяването на реформи. В замяна на това страната ще получи спасителни заеми на стойност над 110 млрд. Евро.

Гласуването бе проведено на фона на продължаващите масови протести в големите гръцки градове. Днес бе поредният ден, в който страната бе парализирана от всенародни бунтове срещу плановете на правителството.

По-рано през деня президентът на Гърция направи изявление, в което призна, че страната е стигнала до дъното и отказът от реформи, срещу които да бъдат получени обещаните спасителни заеми би довел до банкрут.

Пакетът от мерки е бил гласуван със 172 гласа за, като според АФП социалистите и крайно десните в гръцкия парламент са подкрепили проекта. Против са били 121 депутати от групите на комунистите, консерваторите и крайнолевите.

Тригодишната програма, приет днес, предвижда съкращаването на бюджетни разходи на стойност 30 млрд. евро, което се равнява на около 11 на сто от брутния вътрешен продукт. Ще бъдат намалени пенсии и заплати в публичния сектор, а данъците ще бъдат увеличени.

В замяна на това Гърция ще получи кредити на стойност 110 млрд. евро от останалите страни от еврозоната и от Международния валутен фонд.

Още по темата:

МВФ ще гласува в неделя за отпускане на 40 млрд. долара на Гърция
Безредиците в Гърция набират сила, еврото се срина
Словения спасява Гърция. Изводите за България


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още