IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дават на концесия летище Русе, Г. Оряховица, Пловдив и карготерминал София

Държавата ще запази контролните и регулаторните функции, както и собствеността върху активите на посочените летища

14:01 | 12.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дават на концесия летище Русе, Г. Оряховица, Пловдив и карготерминал София

Правителството одобри днес предложението на министър Александър Цветков относно намеренията на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията да стартира подготовката за предоставяне на концесия на четири граждански летища за обществено ползване или на обособени части от тях, съобщиха от пресцентъра на МС.

Това са летищата в Русе, Горна Оряховица и Пловдив и карготерминалът на летище София, стана ясно след днешното заседание на Министерски съвет.

Държавата ще запази контролните и регулаторните функции, както и собствеността върху активите, съществуващи в момента на посочените летища или построени от концесионера през срока на концесията, който засега не се уточнява.

С даването на концесия на летищата се цели да се постигне по-ефективно стопанисване и модернизация съгласно европейските стандарти, а също и създаване възможност за изграждане на съпътстващата търговска инфраструктура.

Идеята на правителството за даване на концесия на някои летища и пристанища датира от края на миналата година. Летище Русе беше предложено за концесия от предишното правителство, но кандидати не се намериха и концесионната процедура беше прекратена преди година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още