IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фискалният резерв расте през април, но без вноската на БНБ би намалявал

Без внесените в бюджета 354,7 млн. лв. от централната банка бюджетът щеше да е на дефицит и през април

18:40 | 12.05.10 г.
Фискалният резерв расте през април, но без вноската на БНБ би намалявал

По предварителни данни и оценки фискалният резерв към 30 април 2010 г. е в размер на 6,6 млрд. лв., в т.ч. 6,0 млрд. лв. в БНБ и 0,6 млрд. лв. в търговски банки (главно депозити на Националния фонд по предприсъединителните инструменти на ЕС), съобщиха от Министерството на финансите.

Размерът на фискалния резерв към 31 март 2010 г. е 6,4 млрд. лв., в т.ч. около 5,7 млрд. лв. в БНБ и около 0,7 млрд. лв. в търговски банки (главно депозити на Националния фонд по предприсъединителните инструменти на ЕС).

По предварителни данни през месец април фискалният резерв е нараснал с около 0,2 млрд. лв., главно поради превишението на приходите над разходите по консолидираната фискална програма за месеца, уточняват от Министерството на финансите.

По предварителни данни и оценки на консолидирано ниво за месец април излишъкът е в размер на около 0,3 млрд. лв., като април е първият месец от началото на 2010 г. в който приходите за периода превишават разходите, изтъкват от ведомството на Дянков.

МФ обаче пропуска да отблежи, че ръстът на фискалния резерв се дължи на еднократен приход, който няма да се повтори в следващите месеци, а именно внесените на 29 април 354,7 млн. лв. от БНБ.

Без тези пари нито фискалният резерв би отбелязал ръст през април, нито бюджетът би имал излишък от 213 млн. лв. през април, коригиран в днешното прессъобщение до 0,3 млрд. лв.

Правителството вече обяви бюджетен дефицит от 1,67 млрд. лв. за първите три месеца на 2010 г., като най-нисък е той през март, или само 271 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още