IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия също вдига данъците и намалява заплатите

Новите по-строги мерки имат за цел да намаляват бюджетния дефицит до 4,6% от БВП през 2011 г.

10:57 | 14.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Португалия също вдига данъците и намалява заплатите

В усилията си да избегне дългова криза в гръцки стил Португалия стана поредната страна от еврозоната, която реши да въведе сурови мерки за намаляване на своя бюджетен недостиг, пише Ройтерс. Малко по-рано през тази седмица Испания обяви, че съкращава с 5% заплатите в държавния сектор тази година, а това предизвика серия от протести от страна на синдикатите.

Гърция също бе принудена да прибегне до икономии в държавните си разходи, за да може да намали по този начин големия си държавен дълг и да стабилизира публичните си финанси.

Португалският премиер Жозе Сократес обяви, че правителството планира да намали бюджетния дефицит на страната до 4,6% от нейния брутен вътрешен продукт (БВП) през 2011 г. Преди това правителството в Лисабон си бе поставило за цел да намали дупката в бюджета до 5,1% от БВП.

Португалия обеща миналата седмица да намали бюджетния си дефицит за тази година до 7,3% от БВП, а не 8,3%, както бе предложено първоначално. Бюджетният й недостиг скочи до рекордните 9,4% от БВП през миналата година.

Правителството ще увеличи временно данъка върху доходите с 1,5 процентни пункта, ДДС с 1 процентен пункт до 21% и да увеличи данъка печалба за големите компании с 2,5 процентни пункта. Освен това ще бъдат съкратени заплатите на служителите в публичния сектор и тези на депутатите с 5% за тази година.

Според Жозе Сократес предприетите мерки са изключително важни за възстановяването на доверието на финансовите пазари, което ще осигури достъпно финансиране чрез международните пазари на държавни ценни книжа.

Заплануваните съкращения в държавните разходи са цената, която Португалия трябва да плати, за да се ползва от защитата на новия план за спасяване на еврото чрез предоставянето на 750 млрд. евро от Международния валутен фонд и еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още