IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи фалит на мол в Румъния

Tiago Oradea ще бъде предложен на търг с начална цена от 35,5 млн. евро, половината от направената инвестиция

12:45 | 20.05.10 г.
Първи фалит на мол в Румъния

Tiago Oradea в град Орадя е първият мол в Румъния във фалит, като предстои определен от съда ликвидатор да обяви проекта на търг в идните две седмици, пише Ziarul Financiar. 

Началната цена ще бъде 35,5 млн. евро, половината от направената инвестиция, която беше платена чрез заем за 65 млн. евро, отпуснат от UniCredit Austria и UniCredit Tiriac.

Считани за „търговски храмове“, моловете започват да дават признаци на провал, коментира изданието. Така след като два проекта в Браила и Сибиу бяха затворени поради липса на наематели и клиенти, дойде и първият фалит. Casa de Insolventa Transilvania е ликвидаторът, който е определил търгът за мола, построен от ирландския предприемач Mivan, да бъде проведен на 3 юни.

Предприемачите се опитаха да построят повече молове, отколкото пазарът може да поеме към сегашния момент върху парцели извън градовете и без да вземат предвид конкуренцията и покупателната способност на хората, живеещи в района. С началото на кризата търговските вериги отстъпиха и собствениците останаха с хектари незаети търговски площи, в които наляха десетки милиони евро, отбелязва още ZF.

„Молът трябваше да бъде завършен в началото на миналата година, но предприемачът отложи откриването и след това обяви фалит. Първоначално бяха подписани договори за наем за около 15% от общата площ, сега не знаем нищо повече по въпроса“, коментира Андреа Ангелоф, партньор в Casa de Insolventa Transilvania.

Представители на UniCredit не са предоставили коментар по времето на публикация на материала.

Орадя е град с население малко над 200 хил. жители и се намира в близост до границата с Унгария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още