IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Круизът

Да прекараш отпуската си на кораб в открито море, всяка сутрин да осъмваш в различен град, да почиваш активно или просто да се отдадеш на здравословен мързел – тези условия предоставя круизът

15:39 | 08.06.09 г.
Круизът
Представата, че се „закотвяш” на кораб за седмица и скуката те наляга, докато си в открито море, не важи за круизните кораби. Там налице са всякакви забавления от казина, спа центрове, театър, кино, магазини до фризьорски салон, ресторант, голф и тенис игрище – един необятен свят на развлечения.
 
Фирмите, които предоставят тази услуга потвърждават, че веднъж опитали това приключение, техните клиенти не само се връщат, но водят и семействата си, и приятели. Това е и причината круизната индустрия да се разраства, на път е построяването на най-големия круизен кораб в света – Оазис, който ще побира над 4 500 пътници.
 
Икономическата стагнация по света също е фактор, който подтиква хората към подобен род почивки – мнозина не успяват да се сдобият с желаното жилище или кола, ето защо решават да се наградят с една луксозна и екстравагантна почивка по море. А круизните компании, в стремежа си да осигурят пасажери за плаванията, предлагат бордни кредити, намаления и безплатни екстри. Според списание Travel + Leisure в този бранш са налице 160 кораба и 7 500 дестинации, които могат да бъдат посетени. Отгоре на всичко цените на крузните пътешествия масово падат, като туроператорите се опитват да привлекат колкото се може повече клиенти, за да се справят с кризата.

Ето и някои съвети как да се подходи при такъв тип почивка:

Дестинация

Първо изберете дестинация, после се насочете към фирма. Средиземноморието, Индийския океан или някоя европейска река също могат да представляват забавно пътешествие.
Резервация

Важно е документите за пътуването да са изрядни, ето защо е добре да се доверите на агенция, която може да ви осведоми за намаления и безплатни екстри към пътуването. Колкото по-рано направите резервация, толкова по-голямо намаление ще ползвате. Ако все пак държите да разполагате с времето си напълно, може да следите офертите онлайн. Имайте предвид обаче, че обикновено с по-ниска цена и за последния момент остават каюти, които са на по-нежелано място в кораба от пасажерите.
Вид круиз

Дали да прекарате дълги дни в открито море, или да акостирате всяка сутрин на ново пристанище – това също подлежи на избор от клиента. Предпочитате ли да пътувате с голям брой хора и множество малки деца, които да щъкат навсякъде около вас или предпочитате по-усамотено пътуване? Луксозен ресторант на кораба или вечеря по джапанки и кърпа около кръста? Това зависи от вас и вашите предпочитания.
Кой месец е най-подходящ за круиз

Това зависи най-вече от отправната точка, която имате за отплаване.  Съобразете се най-вече с дестинацията, която сте избрали и какво време ще заварите там. Имайте предвид, че в натоварените сезони цените на това пътешествие са по-високи и резервацията трябва да се планира по-отрано.
С кого ще пътувате

Ако водите голяма група със себе си, вероятно ще получите и солидна отстъпка. Проверете дали има условия за деца, организирани мероприятия и детегледачи на борда. В случай че решите да пътувате самостоятелно, някои фирми предлагат кораби с повече едноместни каюти, развлечения и забавления за индивидуални пътници. Повечето фирми не връщат капаро при резервация, ако се откажете от пътуването. Проверете това условие, преди да запазите места на борда. Магазините, спа центровете и останалите екстри на кораба са платени, но компаниите дават кредитна карта, с която трупате точки, докато пътувате, и може да ги похарчите за някой вид забавление.
Размер на кораба

Малките плавателни съдове могат да акостират на почти всяко пристанище, което ви се поиска да разгледате. Големите пък могат да поберат повече развлекателни места, забавления и възможности за разнообразни активности на борда.
Каюта и удобства

Ако круизът ви доставя истинско удоволствие, няма да прекарвате много време в каютата си. В случай че държите на самостоятелен балкон, по-добре резервирайте по-рано, защото тенденцията е тези стаи да свършват първи. Тишина и спокойствие може да си осигурите в каюта далеч от открития плувен басейн или горната палуба, която е обичайното място за разходки, както и на голямо разстояние от задната част на кораба, където обикновено се намира моторното помещение. Ако сте подвластни на морската болест или опасността от ваканция, прекарана над легена, ви притеснява, изберете каюта в долната част на кораба, за да ограничите усещането за клатене. Круизните кораби обикновено се движат в спокойни води, сред слънце и лек вятър, така че вероятността от екшън преживяване е минимална. Но ако все пак се сдобиете с...
Морска болест

Най-добро средство срещу „омекване на краката” са разходки по палубата. Така по-бързо ще свикнете с движението на кораба и ще усетите ритъма на вълните. Почувствайте необятността на хоризонта пред вас и се слейте с морската шир – запленяващото чувство на свобода няма да ви изостави до края на пътешествието.
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още