IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Професия сомелиер - вече и в България

Ако бъде приета, инициативата ще доближи българските ресторанти до европейските по класа и качество на обслужването

12:50 | 20.08.09 г.
Професия сомелиер - вече и в България
Българската асоциация на сомелиерите /БАС/ предлага професията сомелиер да бъде призната официално и тази дейност да бъде третирана в подготвян нов Закон за туризма. Това каза в Националния пресклуб на БТА Димитър Хаджиниколов, член на Управителния Съвет на БАС.

Заведенията с висока категория /с четири и пет звезди/ трябва да имат специалист по напитките. В единствената наредба, третираща този въпрос, дори не се говори за сомелиер, а за сервитьор по напитките, каза Хаджиниколов.

Във Франция, Италия и Испания професията сомелиер е призната официално, има колежи за тяхното обучение, с дипломи, които са официално признати, а сомелиерите получават възнаграждения в порядъка на 200 евро на ден, каза Мария Йорданова, председател на Българската асоциация на сомелиерите.

Иво Маринов, заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма е изразил съгласие за въвеждане на такава професия в нормативната база на България, каза Хаджиниколов.

В Етичния кодекс на сомелиера е залегнало те да нямат пристрастие към определени винопроизводители, да са обективни и да обслужват коректно клиентите. Те трябва да се прилично облечени, да не употребяват алкохол по време на работа и да не опитват пикантни храни, особено преди дегустация, да са внимателни и учтиви с клиентите, да познават храните и вината, както и да владеят чужди езици, каза Мария Йорданова.

БАС прави курсове за сомелиери, които струват 350 лева за 80 учебни часа, от които половината са практика. Успешно завършилите обаче получават само сертификат. По-висока степен може да се вземе по Интернет или на курс с гости-лектори от специализирано учебно заведение, каза Йорданова.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още