IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетте суровини, които се отплащат най-добре от началото на годината

Благородните метали и петролът отново привлякоха вниманието, но памукът и месото донесоха по-висока доходност

13:00 | 31.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Десетте суровини, които се отплащат най-добре от началото на годината

Суровините са актив, на който много инвеститори разчитат. Причините за това са много, като през последните години усилено се говори за суровините като за средство за запазване на стойността. Това им качество е свързано с физическата ограниченост на голяма част от тях, както и с капризите на природата, които често предизвикват поскъпване на храните.

През последните месеци интересът към някои суровини бе доста висок. Индексът Reuters/Jefferies CRB, който следи представянето на 19 основни суровини, нарасна значително и достигна най-високото си ниво за последните две и половина години, пише CNBC.

От началото на годината показателят, който следи основно търгувани на американските борси суровини, е нараснал със 17 на сто. В същото време широкият индекс на фондовата борса S&P 500 се е повишил с 13 на сто.

На този фон някои суровини се представят доста по-добре от пазара като цяло, което води и до отражение върху цените на акциите от съответния сектор и борсово търгуваните фондове, фокусирани върху суровините.

Високият интерес към суровините, бунтовете в арабския свят, сушата от миналата година, която предизвика забрана на износа на зърно от Русия, изглежда съвсем обоснован. Все пак обаче инвестициите в някои суровини са се отплатили по-добре, отколкото в други.

Кои са десетте най-добре представящи се от началото на годината суровини може да разгледате в класация, изготвена от екипа на CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още