IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случва със столичните молове, които още не са „се случили“?

Вижте на какъв етап са някои от по-големите проекти за изграждане на търговски центрове в София

15:25 | 14.12.11 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	Два от проектите в по-напреднал етап от изграждане<em>. Снимки: Investor.bg</em></p>

Два от проектите в по-напреднал етап от изграждане. Снимки: Investor.bg

В периода между 2004 и 2008 г. в София бяха обявени множество проекти за изграждане на търговски центрове, някои от които бяха по-смели дори от плановете на най-дръзките инвеститори.

Сред тях имаше и грандиозни проекти на чуждестранни инвеститори на стойност няколкостотин милиона евро, които в случай че бяха реализирани, щяха коренно да променят облика на столицата. Много от тях още тогава звучаха невероятно и мнозина се питаха как ще бъдат финансирани и дали изобщо ще станем свидетели на подобни мащабни схеми.

Някои дори бяха отличени със сертификат за съответен инвестиционен клас – индикатор, че държавата отчита значимостта на инвестицията като съществена за развитието на родната икономика и пазар и е готова да окаже административно и финансово съдействие.

Край на спекулациите сложи глобалната финансова криза, в резултат на която почти всички проекти бяха замразени, като много и до днес остават само на скица.

Строителство продължиха големите инвеститори, които разполагаха с финансиране. В резултат на това миналата година в София врати отвориха три нови търговски центъра от модерен тип. В момента в процес на активно строителство са още три, които се очаква да бъдат отворени догодина.

Някои други големи инвеститори предпочетоха да отложат проектите си поради насищането на пазара, затрудненото финансиране, несигурния икономически климат и редица други фактори, които не им позволяваха да вземат смели решения, както това се случваше през годините на строителния бум.

В резултат на всичко това няколко години след първата копка на първия мол от модерен тип у нас някои проекти все още не са стартирали и остават с неясна съдба. Редица специалисти смятат, че много от тях никога няма да бъдат реализирани.

В по-неизгодна позиция са тези, които са започнали началните строителни дейности и са инвестирали значителни средства в подготовката на терена или изграждане на основните, за да бъдат принудени по-късно да забавят или отложат проекта поради променената пазарна обстановка. Пред тях стои решението дали да продължат с реализацията и да излязат на един значително по-конкурентен пазар с ограничено потребление и предпазливи търговци, или да се откажат изцяло от проекта с цената на съпътстващите това загуби.

По информация на Investor.bg към момента някои от тези инвеститори продължават да обмислят дали да продължат с проектите си и дали именно сега периодът е подходящ. Както ще видите, други обаче не са отчели прогрес от началната фаза на проекта, когато придобиха незастроен терен, върху който щеше да бъде вдигнат бъдещият мол.

Вижте на какъв етап са някои от основните проекти за мол в столицата, които все още не са отворили врати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 0
todortk
преди 12 години
Проблема с моловете, че са неоправдано скъпи повечето магазини. Много хора ходят в моловете по срещи и дребни покупки, но 90% са на "зяпинг" а не на "шопинг" . И не са сбъркани потребителите - как със заплата 500 лева да си купиш дрешка или обувки за 200?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 8
melon
преди 12 години
Съгласен! Единствено за малките магазинчета не е съвсем ясно. Там в мола нали пак са магазинчета? Нищо не пречи там да се развива дейността. Другото е, че малките магазинчета толкова да са им загубени собствениците(не всички) - ей, няма такова чудо! Абе научи се поне да си поздравяваш клиентите, да си любезен, отзивчив - все елементарни неща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 11
Грую Груев
преди 12 години
и са инвестиция - елелментарно е. Дали са много - ами разходете се з Аврупата и ще разберете - смо централният мол на барселона е с повече площ от всички софийски взети заедноо :) Има ли търсене - ще има и предлагане, а ако фалират - ми техен си проблем, мен какво ме брига. И друг плюс - моловете се издигат на местата на коптори или незастроени площи, обрасли с буренак. Сто пъти предпочитам да гледам молове (фасадите им са доста добри на повечето), отколкото коптори - чисто естетически. Основните проблеми при моловете са 2 - много е мръсно докато ги построят и убиват малките магазинчета, което си е ръст на безработицата отвсякъде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 12
Грую Груев
преди 12 години
хубава дискусия, в която явно аз съм на страната на малцинството, което харесва Моловете. Дали има нужда от молове - според мен катергорично да. Само се пробвайте да влезете в паркинга на мола на Стамболийки или този на Цариградско - тих ужасТ и ще разберете, че има нужда от молове и то сериозна. Друг плюс е, че в Мол-а има всчико - храна, кино, развлечения, дискаунтър, всякакви магазини. Азлично супер много мразя да бриша о Витошка и Графа 3-4 километра за 2 парцала, при положение,ч е същото го има и в Мола и е на 5 метра едно от друго - женените ще ме разберат :) Плюс е също така, че това е инвестиция - да, знам, че ще ми се нахвърлите сега - лоша, добра, това са кинти влезли в Бг. да, много по-добре е тези кинти да влезат в производство,ама... Малко като това да се осигурявш на реалните кинти или на черно - много ясно, че е по-дбре всички да се осигуряват на реално, ама работодателя не ще и като искаш да работиш, бачкаш на черно. така е и с моловете - откриват работни места
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 2
Ogibogi
преди 12 години
За такъв ограничен пазар като българския са много..,просто прекалиха със строителството на молове в най-бедната страна в ЕС и Европа, с най-ниските доходи и пенсии в Европа, а и да не говорим за безработицата! Та се питам, на каква база се строят толкова много, какво толкова привлекателно има да се инвестира?! Дали защото много лесно се дават разрешителни за строеж, без да се гледа презастрояването, прането на пари и нуждата от толкова?! Та даже на някои молове им се направи инфраструктората около тях с наши пари! Има доста да се ревизира след време! Скоро очаквайте и лобистки закони, които ще се опитат да прокарат в интерес на моловете и бизнес сградите, в ощърб на дребните търговци които имат малки магазинчета в гаражи. Дано Дянков и опозицията се осетят и ги спрат, защото ще има доста фалити и няма да има постапления от осигуровки и данъци за държавата, а ще се увеличат хората в бюрата по труда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 29
deyantod
преди 12 години
Добра дискусия. Трябват ли ни моловете? Трябват ни, защото подобряват средата за пазаруване, защото подобряват и социалната среда, като ни осигуряват приятно място за срещи и пиене на кафе. Това е чиста ефективност - съсредоточаваш важни функции на града (търговията като основна и социализацията като втора) на едно място, вместо да ги пръскаш. Колко трябва да са? И с новите пак ще са малко. Моловете нямат проблем количеството, а с връзването на текущите си задължения с текущи плащания (и за инвеститорите, и за търговците). В текущата обстановка хората не пазаруват достатъчно, за да ги издържат. Те още не са нормата в пазаруването, както са супермаркетите в храните. Не се притеснявайте, ще станат. Не може едномилионен и при това столичен град да се опира само на центъра си за пазаруване. Това го няма никъде по света. Правилни ли са моловете? Да, потребителите обаче не са. Това не са места за избягали от час тийнейджъри, а за хора с нормален доход, които купуват нормални продукти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 20
stoiloff
преди 12 години
Много точно казано! Чисто топло и добре поддържано! Не като пазарите с "българи от ромски произход". Истината е да намерят някой точно да им остойности строителството! Разбирате ли? Преките разходи за строителство! Защото калкулирането на цена на м2 и най-ниска оферта са капани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 17
melon
преди 12 години
Аз лично нямам нищо против моловете.Никой не ни кара насила да ходим.Чат-пат ги посещавам, понякога, като е студено навън е по-удобно в мол.Чисто е, няма "плюещи" плочки...На Илиянци или "битака" по-добре ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 2
Pyramid
преди 12 години
Парадоксът е, че, тези, които плащат, за да бъдат построени, със своите пари, всъщност, са ЖЕРТВИ. При това, колкото повече са набухали в тези гигантомански /и неоправдано многобройни/ молове, толкова по-яко са предали контрола над своето "аз" на някаква въображаема "култура". Оттам, и целите им са определени с голямо изместване по фаза от истината.А наистина стойностни проекти буксуват, защото тези "умници" са се набутали като агнешки майки. Бедната българска икономика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
Аврен
преди 12 години
Много точно казано !! ( Въпреки правописа :) :) )Моловете са символ на глобализацията която ни налага англо-саксонската цивилизация...доста чужда на нашата , между другото. И с ценности които никак не споделям....ама мен кой ме пита :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още