IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как една телевизионна водеща стана испанска кралица

Летисия е променила сериозно принц Фелипе, като го е приземила до народа

16:21 | 19.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новите крал и кралица на Испания - Фелипе и Летисия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новите крал и кралица на Испания - Фелипе и Летисия. Снимка: Ройтерс

Имало едно време една успешна испанска водеща на новини по телевизията, която се отказала от работата си, за да се ожени за принц. Минава една година. В деня на гала събитие, на което ще бъде присъдена награда на името на любимия ѝ принц, тя убедила съпруга си да пропусне обяда, за да репетира речта си.

А наблюдателите на кралската фамилия веднага забелязват разликата в онази нощ, преди повече от девет години. Вместо обичайната за него тежка реч, произнесена с очи, забити в текста, принцът поставил акцентите върху някои основни фрази и поглеждал напред, за да представи пред публиката лауреати, сред които са американският икономист Пол Кругман и италианският писател Клаудио Магрис.

„Може да се каже веднага, че той е бил добре обучен", каза Алфредо Урадачи, бившият шеф на водещата на новините, разказва в свой анализ Wall Street Journal.

Днес тази принцеса, която някога е била водеща и се е показвала по екраните на телевизорите, се превръща в кралица Летисия. А съпругът ѝ сяда на испанския трон като крал Фелипе VI. 

През изминалите десет години нейната подготовка и познанията ѝ в сферата на медиите, произхода ѝ от средната класа и способността ѝ да приема критика, са  спомогнали за това принцът да се подготви за ролята, която сега се очаква да изпълнява - да се опита да възстанови конституционната монархия, така че да е по-угодна на обикновените испанци, които често поставят стойността ѝ под въпрос. 

"Още от първия си ден с него тя имаше голямо влияние върху принца", казва Урадачи. „Преди брака им той се рееше над населението. Тя го приземи". Испанското кралско семейство обаче не коментира изказванията на Урадачи. 

Летисия Ортис е родена преди 41 години в белязания от упадъка на металургията град Овиедо като дъщеря на местен журналист и медицинска сестра. Тя ще бъде първият обикновен гражданин (без синя кръв) и първият разведен, който ще бъде кралица на Испания. Царските фамилии във Великобритания, Швеция, Норвегия и Холандия са изпреварили в това отношение испанското преди години.

Откакто 76-годишният крал Хуан Карлос обяви през юни своята абдикация, испанските медии са изпълнени с очакване на своята бъдеща "буржоазна кралица". Британските медии я нарекоха "Кейт 2.0“, като смятат, че тя наподобява по външен вид и чувството си за мода тяхната Кейт Мидълтън, в момента херцогиня на Кеймбридж.

46-годишният Фелипе ще се възкачи на трона като единадесетия член на френския благородническия род на Бурбоните и ще стане най-младият регент в Европа. 

За баща му се твърди, че е написал част от историята. Той поведе Испания към демокрацията след смъртта на диктатора Франсиско Франко през 1975 г. Но финансовите скандали и икономическата криза разклатиха доверието на испанците към кралското семейство.

Така например активисти поставиха през тази седмица в цялата страна избирателни урни, така че хората да могат да гласуват за това дали да се премахне монархията и Испания да се превърне в република. Според проучване на Metroscopia 62% от испанците искат един ден бъдещето на монархията да се подложи на референдум. За момента по-голямата част от испанците – 49% от ясно изразилите мнението си, се изказва в полза на Фелипе.

Престижът на кралското семейство пострада сериозно, когато в разгара на икономическата криза преди две години крал Хуан Карлос се отправи на лов за слонове в Ботсуана. Сънародниците му закипяха от гняв. Фелипе и Летисия трябваше да го заместят на много обществени събития.

Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още