IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Герджиков отчете повече приходи в бюджета по време на служебния кабинет

Служебният премиер разкритикува БСП за решението да не пуснат Деница Златева в кабинета на Борисов

12:41 | 02.05.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

В равносметката си на работата на служебния кабинет служебният премиер Огнян Герджиков отчете по-висока събираемост на приходите в бюджета спрямо същия период на миналата година. "Излишъкът в бюджета е над 1,6 млрд. лева", обясни Герджиков, цитиран от Dnes.bg.

Към 25 април тази година събраните от Националната агенция за приходите (НАП) приходи са с 5,9 процента, или с 238,9 млн. лв., повече спрямо същия период на предходната година, каза Герджиков.

Той информира, че от януари до 25 април приходите в Агенция "Митници" бележат ръст от 16,1 процента или 385,7 млн. лв. повече спрямо същия период на 2016 година. По думите му значителният ръст се дължи в най-голяма степен на по-високите постъпления от ДДС, предаде БТА.

В началото на 2017 г. спрямо данните за 2016 г. намалява броят на общините с финансови затруднения. Те сега са 32 при 36 за 2016 година. Прогресът не е видимо голям, но е стъпка в правилната посока, коментира служебният премиер.

Той припомни, че в началото на 2017 г. беше активирана нова услуга за физическите и юридическите лица, която дава възможност за електронно подаване на най-често използваните три декларации по Закона за местните данъци и такси.

По време на отчета Огнян Герджиков разкритикува БСП и лидера ѝ Корнелия Нинова за нежеланието да оставят служебния вицепремиер Деница Златева и в кабинета на Бойко Борисов, за да продължи работата по българското председателство на Съвета на ЕС, съобщи още Dnes.bg.

Герджиков нарече това егоизъм и обясни, че и той самият е преговарял с Нинова, за да остави Златева в кабинета на ГЕРБ и патриотите.

"Наистина смятам, че ценните кадри в България са национално ценни и не трябва партиите да си ги стискат при себе си", каза служебният премиер.

Той разказа, че е поканил Корнелия Нинова преди две седмици с молба да преосмисли решението си. "Тя каза, че това не е нейно решение, а е решение на Бюрото на БСП и ми обеща да го внесе за пререшаване. За съжаление, резултатът бе същият, те заявиха, че няма да дадат госпожа Златева на България", каза Герджиков.

На брифинга присъства и самата Златева, която благодари за оценката на работата й. Тя обясни, че сама е взела решението си да не остава в редовното правителство, като се съобразила и с позицията на Изпълнителното бюро на червените.

"Ще помагам на човека, който ще поеме от мен поста. Когато поех поста, заварих празен кабинет, но няма да предам на наследника си три плика, а пет големи папки", обясни Златева.

По време на пресконференцията Герджиков обяви, че е бил щастлив да работи с президента Румен Радев.

"Не е речено, че в условията на демокрация ние е трябвало да бъдем абсолютно единодушни, но това е смисълът на демокрацията. Щастлив съм, че можах да работя с президента Румен Радев", каза Герджиков.

По време на отчета си служебният премиер обяви за постигната основната цел на екипа му – провеждането на предсрочните избори.

Другият приоритет, с който екипът му се справил, е подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС.

Огнян Герджиков писа четворка по четирибалната система на работата на кабинета си.


"Ако вие не можете, нека историята отсъди успешен ли е бил мандатът на петото служебно правителство", сложи край на отчета си служебният премиер.

Припомняме, че служебното правителство пое управлението на страната в края на януари, след като вторият кабинет на Бойко Борисов подаде оставка на фона на загубата на президентските избори от страна на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева от Румен Радев, който бе подкрепен от БСП.

Преди броени дни Герджиков заяви пред "Нова телевизия", че оставя държавата в по-добро състояние от това, в което я е заварил. 

Междувременно вероятният бъдещ премиер Бойко Борисов пожела Деница Златева, която е вицепремиер, отговорен за подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС, да остане на поста си. Тя обаче отказа номинацията, като обеща помощ на наследника си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
А каза ли какъв е специално приноса на служебните хрантутници за тези увеличени приходи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още