IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

18 инвестиционни посредника ще участват в "Деня за акции" *

Инициативата ще се проведе за трета година на 16 март

11:45 | 13.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Общо 18 инвестиционни посредника ще участват в третото издание на инициативата на Българска фондова борса-София и Централен депозитар „Ден за акции“, съобщи борсовият оператор. 

Инициативата има за цел да подобри инвестиционната култура и увеличи знанието за капиталовите инструменти като форма на инвестиция в страната. „Денят за акции“ ще бъде на 16 март, като инвестиционните посредници, които ще се включат в него са: Капман АД, Авал Ин АД, Балканска Инвестиционна Компания АД, Банка Пирeус АД, БенчМарк Финанс АД, Булброкърс ЕАД, Бул Тренд Брокеридж ООД, Варчев Финанс ЕООД, Дилингова Финансова Компания АД, Евро-финанс АД, Елана Трейдинг АД, Карол АД, Първа Финансова Брокерска Къща ЕООД, Райфайзенбанк България ЕАД, София Интернешънъл Секюритиз АД, Тексим Банк АД, Уникредит Булбанк АД и Юг Маркет АД.

По време на инициативата всички индивидуални инвеститори (физически лица) ще могат да закупят или продадат акции от основен пазар на БФБ-София без такси и комисиони към Борсата, Депозитаря и участващ в инициативата инвестиционен посредник. Специалната възможност ще важи при до 15 въведени и изпълнени на 16 март поръчки на физическо лице с обем не повече от 2 хил. лв. на единична изпълнена поръчка. 

Всички инвестиционни посредници, които партнират на БФБ-София и Централен депозитар в „Деня за акции“, няма да таксуват своите клиенти – физически лица, чиито сделки отговарят на посочените условия.

„Индивидуалните инвеститори ще имат все по-значима роля в дългосрочен план за финансирането на икономиката както на Европа, така и на България. 17% от европейските домакинства инвестират в акции, като за сравнение процентът на тези, които влагат в депозити, е 35, а в застраховки и пенсионни фондове е 32. Очевиден е потенциалът за увеличение на вложенията в акции и в страната ни, затова е много важно да привлечем интереса към този капиталов инструмент“, каза при обявяването на тазгодишната инициатива Георги Български, член на Съвета на директорите на БФБ-София.

„Денят за акции“ се наложи като инициатива за активизиране на участието на индивидуалните инвеститори на фондовата борса. Работата за подобряването на финансовото знание и инвестиционната култура в страната ни обаче е процес, който изисква системни и целенасочени усилия. Затова двете организации водим последователна политика в тази посока и инициативата е само част от нея“, допълни от своя страна Васил Големански, изпълнителен директор на БФБ-София и Централен депозитар.

*Информацията е актуализирана към 14:18 часа 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още