IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агрия груп пише за 2015 година в бъдеще време два месеца след приключването й

Така и не става ясно колко декара земеделска земя притежава холдингът в края на миналата година

09:35 | 08.03.16 г. 9
Автор - снимка
Редактор
Агрия груп пише за 2015 година в бъдеще време два месеца след приключването й

Агрия груп холдинг АД пише за 2015 година в бъдеще време два месеца след приключването й, показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ-София в края на миналата седмица.

Въпреки че отчетът е за изтеклата 2015 г., в междинния доклад е записано, че „за 2015 г. компанията предвижда увеличаване на собствените и арендувани площи обработваема земеделска земя до 200 хил. дка, в т.ч. 70 хил. дка собствени земеделски земи“.

Малко по-долу в доклада пише: „За 2015 г. холдингът планира инвестиции в размер на 2,2 млн. евро в направление обработваща и прибираща земеделска техника“, а също така пише и за „реконструкция и модернизация на съществуващи складови стопанства в отделите Агроцентрове на компанията. За 2015 г. в това направление холдингът планира инвестиции в размер на около 1,5 млн. евро“.

Два месеца след края на 2015 г. отчетът е написан в бъдеще време. Това недвусмислено насочва мислите, че може би текстът не е осъвременен и е преписан от стар доклад или че компанията не знае колко земя арендова/наема и притежава два месеца след края на годината, което говори за слаба отчетност.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Може пък да е търговска тайна колко дeкара и при какви цени е придобило Агрия груп холдинг АД.

Ако Агрия притежава консолидирано 70 хил. дка, то ги е купувала, защото общо земите и терените в отчета са за 55,5 млн. лв., което прави по 792 лв. на дка за Североизточна България, но в тези 55,5 млн. лв. влизат и терени (площта под сгради, механопаркове и т.н.). 

За съжаление, Агрия груп холдинг АД, за разлика от Адванс Терафонд АДСИЦ, например, не публикува нито точния брой притежавани декари, нито на каква цена са придобити, както за всички придобивки, така и за придобивките от последния месец.

Агрия груп холдинг АД отчита вложения за 21,2 млн. лв. в земи и терени през 2015 г. до 55,5 млн. лв. в края на годината.

През 2015 г. са придобити 100% от капитала на Агра ЕАД, оценено на 13,8 млн. лв.  В отчета е записано, че тази компания има 8 820 дка земеделски земи в районите на Провадия и Аврен, а също така стопански постройки, ведно с прилежащ терен и права на арендуване/наем на общо 7 700 дка земеделски земи.

Агрия груп холдинг АД обявява 3% ръст на консолидираната печалба до 15,3 млн. лв. за 2015 г. Регистриран е ръст на консолидираните продажби с 20% до 159 млн. лв.

Текущите пасиви се увеличават с 65% до 91,9 млн. лв. към 31 декември 2015 г. Нетекущите пасиви са нагоре със 7,5 млн. лв. до 34,8 млн. лв. Консолидираните активи се покачват с 39% до 212 млн. лв.

Със сигурност след като може да изчисли печалбата, приходите и активите си, Агрия груп холдинг АД може да изчисли притежаваните декари земеделска земя, както и да не пише в бъдеще време за 2015 г., два месеца след като е изтекла годината.

Акциите на Агрия груп холдинг АД поскъпват със 17,89% за последните 12 месеца до 10,999 лв. за акция и 75 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една от акциите в дружеството.

Свързани компании:

Агрия груп холдинг АД(AGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
nickmyname
преди 8 години
Редовна практика е журналист да притежава по една 'символична' акция от публичните компании. По този начин има право да контактува например с ДВИ като инвеститор в дружеството, както и да присъства на ОСА, от което читателите могат само да спечелят с информация 'от извора'.Същевременно притежаването на само 1 акция, предполага безпристрастност и обективност.Притежаването на 1 акция си има термин - 'журналистическа акция'
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Спящият бик
преди 8 години
Има и други такива компании на борсата - гледаш ги, че растат, но не разбираш защо? И дали утре по същите незнайни причини няма да се сгромолясат. Всъщност, причината и за едното, и за другото обикновено е една - волята на мажоритаря, който при тази ниска ликвидност може да си командва посоката както си иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
ceneto
преди 8 години
и какво е лошото да имаш една акция от нещо, което те интересува или възнамеряваш да инвестираш в него на по-късен етап?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Тва звучи като виц за в лекция по икономика 1-ви курс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
sylver88
преди 8 години
Само нещо да питам- авторът от всяка компания в БФБ по една акция ли притежава? Че под много материали фигурира "Авторът притежава една от акциите в дружеството." :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
obafeme
преди 8 години
хаха, голям майтап! Някой е преписал набързо доклада от 2014 г., а друг не го е прочел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още