IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Фазерлез поскъпват с 10% след скок на печалбата от 68%

Дружеството компенсира по-високите цени на основната суровина и електроенергията с оптимизиране на дейността и ръст на производителността на труда

16:03 | 27.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Акциите на Фазерлез поскъпват с 10% след скок на печалбата от 68%

Акциите на Фазерлез АД поскъпват с 10% след една сделка след оповестения 68,4% годишен ръст на нетната печалба през първото полугодие на 2016 г. след преодоляната криза в производствената дейност през второто полугодие на миналата година и договарянето на доставки на материали и суровини, нужни за производството през настоящата.

Силистренското предприятие печели 389 хил. лв. в периода януари-юни 2016 г. спрямо положителния финансов резултат след данъци за 231 хил. лв., инкасиран през първото шестмесечие на 2015 г., показва междинният финансов отчет, оповестен чрез БФБ-София.

„Този резултат е постигнат при значително променени икономически условия – увеличени са цените на основната суровина с 33% и с 20% разходите за електроенергия. За компенсирането им значително е повишена ефективността на производствената дейност, ограничени са много разходи, повишена е производителността на труда“, пише в междинния доклад за дейността на Фазерлес, придружаващ финансовите резултати.

Производителят на дървесно-влакнести плочи и комбинирани опаковки посочва, че 2016 г. е започнала с нормализиране на производствената дейност, преодолян е проблемът с липсата на основната суровина, а именно – технологичната дървесина, има и ръст на темпа на производство с 28% спрямо втората половина на 2015 г. и със 7% в сравнение с първото шестмесечие на миналата година.

Дружеството е обезпечило със суровина основното производство, а до края на 2016 г. е договорило доставките на технологична дървесина, биомаса, електроенергия от свободния пазар и други необходими за производството материали.

Нетните приходи от продажби през първото полугодие са за 7,825 млн. лв., като на практика са без изменение в сравнение със същия период на миналата година.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
„В условията на сложната политическа обстановка в Европа и Близкия изток, ембаргото върху експорта за и от Русия, нестабилната политическа ситуация в Турция успяваме да поддържаме нивото на продажбите“, пише още в доклада.

За 2016 г. Фазерлез прогнозира 8% ръст на нетните приходи от продажби до 18 млн. лв. спрямо отчетените през 2015 г. 16,53 млн. лв. и 14% спад на печалбата до 300 хил. лв. спрямо спечелените през миналата година 346 хил. лв.

Към 30 юни 2016 г. основен акционер във Фазерлес е Фазеринвест АД с 58,59% от капитала.

Към 15:30 часа акциите на дружеството поскъпват с 10% след една сделка и 407 лв. оборот. Цената е нагоре до 40,7 лв. за ценна книга. Пазарната капитализация се равнява на 20,961 млн. лв.

Свързани компании:

Фазерлес АД(FZLS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още