IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Свилоза поевтиняха с над 15% след 74% годишен срив на печалбата

Понижението е факт след спад на приходите заради по-ниски цени на целулозата

17:38 | 19.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Акциите на Свилоза поевтиняха с над 15% след 74% годишен срив на печалбата

Акциите на Свилоза АД поевтиняха с над 15% след отчетения 74% годишен срив на нетната консолидирана печалба през първото шестмесечие на 2016 г. след спад на приходите заради по-ниските цени на целулозата, показва междинният отчет на дружеството, разпространен чрез Бюлетин Investor.bg.

Свищовското дружество се оказа най-губещото днес, след като акциите му се обезцениха с над 15% до 2,48 лв. за брой. Цената е най-ниската от март 2015 г. насам. Компанията бе втора по брой сделки с 38 и 36,6 хил. лв. оборот.

Свилоза печели 2,493 млн. лв. през първото полугодие спрямо 9,586 млн. лв., отчетени към 30 юни миналата година.

На консолидирана база дружеството отчете нетна печалба за първите три месеца от годината в размер на 1,4 млн. лв., което бе спад от 18,1% на годишна база. Така печалбата само за втората четвърт на 2016 г. е в размер на 1,093 млн. лв.

По-ниският положителен финансов резултат след данъчно облагане е факт, след като на консолидирана база нетните приходи от продажби намаляват с 8,9% на годишна база до 52,472 млн. лв.

Към 30 юни 2016 г. само консолидираните нетни приходи от продажба на продукция се свиват с 8,5% годишно до 51,765 млн. лв.

Понижението е налице въпреки по-високите продадени количества целулоза. Реално спадът се дължи на по-ниските цени.

„След стабилизиране на доставките на дървесина производственият процес се нормализира и е видно от данните за произведената продукция, че през второто тримесечие на 2016 г. обемите достигат нивата за същия период на 2015 г. През второто тримесечие на 2016 г. продадените количества целулоза са по-високи с 2 786 тона спрямо второто тримесечие на 2015 г.“, посочват от компанията в междинния доклад за дейността.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
„Въпреки почти равните обеми реализирана продукция през първото шестмесечие на 2016 г. спрямо 2015 г. всички финансови показатели брутни продажби, EBITDA и печалба са на по-ниски нива спрямо периода на 2015 г. Основната причина за снижението е намалението на продажните цени, започнало в края на първо тримесечие и продължаващо до края на юни 2016 г.“, пише още там.

В края на юни намалението на брутните продажни цени е достигнало 21% спрямо юни 2015 г. Ръководството на дружеството определя постигнатите продажни цени за юни като най-ниските за 2016 г. и очаква повишение, което счита, че осезаемо ще се усети след летните месеци юли и август.

„Ситуацията на пазара в момента е доста неопределена и се намира в един преходен период, през който в едни региони се забелязва известно оживление, докато при други ситуацията за производителите на целулоза е все така трудна на фона на превишаващо търсенето предлагане и значителния обем на запасите по европейските пристанища. Като цяло евровите дестинации остават проблемни, където някои от цените за юли ще се запазят на нивата от предходния месец или ще бъдат леко коригирани в посока надолу“, прогнозират от Свилоза АД.

„За сметка на това при доларовите клиенти са постигнати известни увеличения. При това положение и при запазване стойността на долара на равнище сходно с текущото, ръководството на дружеството счита, че ново увеличение в отчетните цени е възможно“, поясняват от свищовското предприятие.

Разпределение на продажбите по държави през шестмесечието на 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още