IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционер на Медика с 9 600 акции е решил всички точки на общото събрание

Одобрeни са сделки със Софарма АД, Софарма имоти АДСИЦ, Софарма Варшава, Софарма Украйна и Бриз ЛТД Латвия

09:49 | 17.11.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Акционер на Медика с 9 600 акции е решил всички точки на общото събрание

Акционер на Медика АД с 9 600 акции, или 0,1% от капитала, е решил всички точки на общото събрание на акционерите от 14 ноември 2014 г., показва протоколът публикуван чрез БФБ-София. Той се е явил чрез пълномощник.

Медика АД свика ново общо събрание след като насроченото за 30 септември 2014 г., бе блокирано, след като КФН задължи акционерите да не гласуват, тъй като мотивираният доклад не е достатъчно конкрентен за информирано решение на акционерите.

Дневният ред за 14 ноември 2014 г. бе същият, но разделен в шест точки, които касаеха сделки със Софарма АД, Софарма имоти АДСИЦ, Софарма Варшава, Софарма Украйна и Бриз ЛТД Латвия.

В първа точка е одобрен договор за маркетингови услуги от Софарма АД към Медика АД на стойност до 5 млн. лв. в периода от 1 януари 2015 г. до 31 декември 2019 г.

Във втора точка е решено за продажба на продукция и стоки между Софарма АД като купувач и Медика АД като продавач. Очакваната стойност на сделките е до 5 млн. лв. в периода от 1 януари 2015 до 31 декември 2019 г.

В трета точка е решено за наемане на офис от Медика АД в Софарма Бизнес Тауърс, собственост на Софарма имоти АДСИЦ. Очакваната стойност е 600 хил. лв. без ДДС за периода от 1 декември 2014 г. до 30 ноември 2019 г.

С четвъртата точка е одобрен договор между Медика АД като продавач и Софарма Варшава СП З.О.О. като купувач, като очакваната стойност на сделките е до 3 млн. лв. без ДДС за петте години от 2015 до 2019 г., включително.

Петата точка включва решение по продажба на стоки и продукция от продавача Медика АД на купувача ООО Софарма Украйна. Очакваният размер на сделките е до 30 млн. лв. без ДДС.

В последната шеста точка е гласувано за договор между Медика АД като продавач и Бриз ЛТД Латвия като купувач на стоки и продукция с очаквана стойност до 3 млн. лв. без ДДС.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Софарма АД увеличи дела си в Медика АД до 23,2% към 4 ноември 2014 г., след серия от сделки.

Пластовете в Медика АД се разместиха през пролетта на тази година и проведеното на 14 ноември 2014 г.  общо събрание е следствие от тези промени. През пролетта дружеството наруши традицията да разпределя дивидент, като акционерите не подкрепиха предложението за такъв от ръководството.

На 13 май 2014 г. като изпълнителен директор беше вписан Стойчо Стоянов Пангев, като постa си загуби Пенка Иванова Тишкова, която беше дългогодишен изпълнителен директор. Тя е освободена и от Управителния съвет.

Основният акционер в Медика АД е Доверие – Капитал АД, където на 8 май 2014 г., също имаше смяна в ръководството. От 8 май 2014 г. изпълнителен директор става Борис Борисов, който заменя Траян Халаджов. Борис Борисов е изпълнителен директор на Доверие обединен холдинг АД от 2010 г., но едва тогава поема ръководството и на дъщерното Доверие Капитал АД. Също така от Управителния съвет отпадат Траян Халаджов и Андрей Евтимов, като последният е един от създателите на приватизационния фонд Доверие в далечната 1995 г.

Доверие обединен холдинг АД е нямалo пълен контрол над Доверие Капитал АД въпреки мажоритарния си дял от 54,12% поради особености в устава на Доверие Капитал АД, даващи власт на миноритарните акционери.

Според устава на Доверие Капитал АД, решенията на общото събрание на акционерите се вземат с мнозинство от 2/3 от целия акционерен капитал, освен когато уставът или закон не изискват по-голямо мнозинство. Расафи ЕООД и Креста Консултинг са имали общо над 1/3 от капитала и са били с блокираща квота. Нещо повече, за редица решения е изисквано мнозинство от 80% от целия капитал на Доверие Капитал АД, следователно и Расафи и Креста Консулт са притежавали блокираща квота. Такива решения са били увеличение и намаление на капитала, промени в устава и други.

Самият устав е вписан в Търговския регистър на 3 юли 2009 г., което е след като Огнян Донев и Венцислав Стоев (основни акционери в Софарма АД) влизат в Надзорния съвет на Доверие обединен холдинг АД (вписани са на 3 април 2008 г. по данни на Търговския регистър).

Друго събитие от месец май 2014 г. е новият собственик на Расафи ЕООД. От 7 май 2014 г. това вече не е Дарик АД, а Индустриален холдинг - Доверие АД (последното е 94,24% собственост на Доверие обединен холдинг АД, а представляващ е Борис Борисов). Още на 7 май 2014 г. представляващият Радосвет Радев е сменен със Савина Михайлова.

Свързани компании:

Медика АД(5MA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още