IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ прекрати търговията на основен пазар на три дружества

Енемона АД-Козлодуй, Енергони АД-София, Стел Солар 1 АД са преместени на Алтернативен пазар

10:52 | 13.10.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
БФБ прекрати търговията на основен пазар на три дружества

Българската фондова борса прекратява търговията на основен пазар на три дружества.

Съветът на директорите прекратява регистрацията на Сегмент акции „Standard” на Основния пазар на БФБ на Енемона АД - Козлодуй, Енергони АД-София и на Стел Солар 1 АД, става ясно от съобщение на сайта на регулатора.

През юни общо 15 емисии бяха поставени под наблюдение за срок от 3 месеца поради неизпълнение на изискванията за допускане до търговия.

Според регулатора в част трета на правилника на БФБ за допускане на търговия се посочва, че емисиите, допуснати до търговия на Основния пазар BSE, Сегмент „Standard”, трябва във всеки един момент да отговарят на критериите.

А те са за последните шест месеца средномесечният оборот от сключените на борсата сделки да е по-голям от 4 хил. лв. За последните шест месеца средномесечният брой на сключените на борсата сделки е по-голям от 5.

През последните 12  месеца емитентът трябва да е разкривал в сроковете, определени в приложимото  законодателство, регулираната информация чрез избраната от него информационна агенция или друга медия, която може да осигури ефективното разпространение на регулираната информация до обществеността във всички държави членки.

Емитентът не трябва да се намира в производство по ликвидация или несъстоятелност.

В края на юни БФБ съобщи, че причината за наблюдението на тези компании е това, че те не са разкривали публична информация чрез информационна агенция или медия.

Според регулатора емитентът не само че трябва да изпълнява критерии за брой сделки и оборот, например, но и да разкрива според законовите срокове регулирана информация чрез избраната от него информационна агенция или друга медия.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
В същото време проверка на Investor.bg показва, че например Енемона АД не отговаря на изискванията за оборот. През последните 6 месеца средномесечният оборот на козлодуйското дружество не покрива изискванията. Например оборотът през септември е в размер на 143,21 лв. Най-високият месечен оборот е постигнат през август – в размер на 3745,39лв.

Решението на съвета на директорите на БФБ влиза в сила от днес (13 октомври).

Считано от същата дата трите инструмента се допускат до търговия на Сегмент акции на Алтернативен пазар BaSE, става ясно още от съобщението на борсовия регулатор.
 

Свързани компании:

Стел Солар 1 АД(65S)

Енергони АД(2EL)

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
DutyFree
преди 7 години
Тогава, защо БФБ, допусна ПРИ ЕНЕМОНА ДА ИМА ТАКОВА ПРЕЗАПИСВАНЕ И ТАКЪВ БАЛОН ТАМ!???? ЩОТО НЯМА ПРЕДСТАВА КАКВО Е КАПИТАЛОВ ПАЗАР ИЛИ ЩОТО Е ПАРАЗИТНА БОРСА, КОЯТО НЕ ТРЯБВА ДА СЪЩЕСТВУВА!!!??ЗАЩО ПРИМЕРНО 2 ХИЛ .ЛВ ПРИ СРЕДНА КОМПАНИЯ ЗА БФБ КАТО ЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ ПРЕДИЗВИКВАТ ОТКЛОНЕНИЯ В ЦЕНАТА ОТ 10%, ЗАЩО ТАЗИ КОМПАНИЯ ИМА 6,5 МЛН.БР .АКЦИИ А СЕ ТЪРГУВА НА ГОДИНАТА ТРИ ПЪТИ, С ПО НЯКОЛКО СТОТИН АКЦИИ!!???? НЕ ТРЯБВА ЛИ ДА ИМАТЕ ПАЗАР КОИТО Е "ЛИКВИДНОСТ", НА КОИТО ЩЕ ДОПУСКАТЕ КАЧЕСТВЕНИТЕ И ЛИКВИДНИ, ДОКАТО ТАКИВА, ЗАЩО ВЪОБЩЕ ГИ ДОПУСКАТЕ ДО БФБ .. ТОВА Е МАНИПУЛАЦИЯ И ПРЕСТЪПЛЕНИЕ НЕ ВЕДНЪЖ ВИДЯХМЕ ТОВА НА БФБ!!????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още