IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката във Фонд имоти продължава, ръководството не е освободено от отговорност

Акционерите не са приели отчетите на АДСИЦ-а за 2010 и 2011 г., като са избрали и друг одитор за 2012 г.

16:38 | 05.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Битката във Фонд имоти продължава, ръководството не е освободено от отговорност

Битката на миноритарните акционери във Фонд имоти АДСИЦ продължава и на проведеното на 2 април 2012 г. общо събрание, като те са гласували против освобождаване от отговорност на ръководството, показва протоколът публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

На общото събрание на акционерите от 30 май миналата година имаше бунт на част от акционерите и ръководството също не бе освободено от отговорност.

Още в началото на събранието миноритарните акционери, водени от представителите на пенсионните фондове Алианц България и Ай Ен Джи са взели инициативата, като са гласували против избора на Диана Гергинова за председател на събранието. Вместо нея те са избрали Цвята Чалъкова, предложена от Георги Бабев, пълномощник на ПОД Алианц България.

Другата група акционери, също миноритарни, в лицето на учредителите на фонда, се е оказала малцинство.

Следващата стъпка на доминиращите събранието акционери е била да разместят точките от дневния ред. Така вместо последна, точката за освобождаване от отговорност на независимия член на СД става втора.

Не са били приети предложенията на учредителите, например за обявяване на кратка почивка. Не е била приета точка 1-ва от дневния ред, а именно промени в устава на Фонд имоти АДСИ, предложени от Съвета на директорите.

С мнозинство от 98,77% от присъстващите акционери е освободен от отговорност и от длъжност независимия член на СД Ивайло Асенов.

С мнозинство от 55,23% на негово място е избран Петър Венков Янчев. В биографията му е записано, че от 2010 г. до сега е бил мениджър финансови активи в ПОД Алианц България АД.

След това акционерите са гласували против преизбирането на В и В Интернешънъл ООД за член на СД с представител Владимир Велинов.

След това с мнозинство от близо 100% е било решено сегашният изпълнителен директор Веселин Генчев да не бъде освободен от състава на СД, както и от отговорност. След това със 100% мнозинство е решено Агро Криния ЕООД да не бъде избирано за член на СД с представител Веселин Генчев.

При последвалите гласувания не са приети отчетите на СД за дейността през 2010 г. и 2011 г., както и годишния финансов отчет на дружеството за 2010 и 2011 г., както и доклада на избрания одитор за 2010 г. и 2011 г.  Всъщност одиторът за 2011 г. е назначен от Агенцията по вписванията, тъй като на събранието през 2011 г. не бе избран одитор.

Не са приети и отчетите на директора за връзки с инвеститорите за 2010 г. и 2011 г. Същото е последвало и за отчетите на Одитния комитет за 2010 и 2011 г.

След това не е било прието предложението на Съвета на директорите одитор за 2012 г. да бъде Деян Константинов. Представителят на пенсионните фондове на Ай Ен Джи, Даниел Дончев, е предложил за одитор да бъде избран Алфа Одит Сървисиз ООД, като това предложение е прието с мнозинство от 52,31%.

Поради отчетените загуби за 2010 и 2011 г. дивидент не е разпределен.

Акционерът Димитър Доневски е попитал как ръководството би коментирало загубите и какви са очакванията за 2012 г. Изпълнителният директор Веселин Генчев е отговорил, че "загубите са основно от направена преоценка на активите на дружеството. Предвид това очакванията за следващата година, след като отново бъде направена преоценка, е стойността на активите, притежавани от дружеството отново да бъде занижена."

След гласуването на последната 14-та точка в дневния ред, Съветът на директорите не е бил освободен от отговорност за дейността си през 2010 и 2011 г.

На 3-ти април обслужващото дружество БенчМарк Груп АД е поискало прекратяване на договора за извършване на дейности като обслужващо дружество с едномесечно предизвестие. Договорът е сключен на 8 февруари 2005 г. и изтича на 3 май 2012 г.

Фонд имоти АДСИЦ отчита загуба от 1,052 млн. лв. за 2010 г. и 7,405 млн. лв. за 2011 г.

За последните 12 месеца акциите му поевтиянват със 58% до 0,075 лв. за брой, въпреки че в началото на 2008 г. цената им бе достигнала 2,40 лв./акция.

Основните активи на АДСИЦ-а са бизнес сграда на бул. Цариградско шосе в София, бизнес център на ул. Раковски в София и ваканционен комплекс в к. к. Боровец (на етап на груб строеж).

Свързани компании:

Фонд имоти АДСИЦ(FUES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още