IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската борса напът да мине през последното чистилище

И Министерството на финансите е против задължението за публикуване на тримесечни финансови отчети

17:29 | 26.11.15 г. 8
Автор - снимка
Редактор
Българската борса напът да мине през последното чистилище

Българският капиталов пазар може би ще мине през последното чистилище. Това ще се случи, ако предложените от финансовото министерство промени в Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) влязат в сила. 

Оказа се, че и Министерството на финансите е против запазването на задължението за публикуване на  междинни тримесечни финансови отчети. „В съответствие с изискванията на директивата се премахва изискването за публикуване на междинни тримесечни финансови отчети“, пише в мотивите към предлаганите от Министерството промени в Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК).

„Предвижда се задължение за публично разкриване на шестмесечни финансови отчети за дейността на емитентите. Едновременно с това и с цел гарантиране достъпа на инвеститорите до навременна информация за финансовото състояние на емитента, законопроектът предвижда задължение за емитента да разкрива публично уведомления за финансовото състояние на дейността си в срок до 30 дни от края на първото, третото и четвъртото тримесечие. Запазва се и досега съществуващото задължение за оповестяване на годишните финансови отчети на емитентите“, заявяват от МФ.

Засега не е уточнено какво ще съдържа т. нар. „уведомление за финансовото състояние на дейността“ и дали ще предоставя пълна информация.

Отпадането на тримесечните отчети бе анонсирано през лятото от Комисията за финансов надзор и явно все още е на дневен ред.

То е залегнало в текстовете за промени в ЗППЦК, изпратени на заинтересованите асоциации от Министерството на финансите.

Ако текстовете се приемат в този вид, ще отпадне възможността за получаване и на малкото информация, която досега се получаваше за дейността на фирмите. Някои анализатори смятат, че това ще се отрази негативно на и без това слабоактивния финансов пазар. 

В крайна сметка, ако предложението влезе в сила, най-накрая ще разберем кои компании искат да са публични и кои не. Тези, които публикуват постно „уведомление за дейността“  от няколко реда, явно не ценят много инвеститорското внимание. Тези които публикуват детайлна информация, явно ще ги считаме за публични дружества.

Българският пазар Той стартира с масовата приватизация от 90-те, направила стотици дружества публични, по почти насилствен начин. Впоследствие тези псевдо-публични дружества бяха насилствено принудени да публикуват информация и да защитават акционерите си. Всичките тези информации и защити обаче се оказаха илюзорни и българският капиталов пазар изпадна в мъртва точка след кризата от 2007-2009 г. 

Цените на акциите са със спад от близо 80% от върховете, а борсовите обороти са на рекордно ниски нива в момент, в който други пазари са възстановили и надхвърлили стойностите си от преди кризата. Дали това фиаско на капиталовия ни пазар се дължи на факта, че той е бил върху глинените нозе на насилствено-публичните компании и насилствено-информиращите компании? Дали някога ще разберем кои компании са на борсата само заради данъчните отстъпки при търговия с ценни книжа на регулиран пазар (например когато мажоритарният собственик продава на чужд инвеститор)? Или само защото така може да привлекат парите на определен кръг регулирани инвеститори?

Други предлагани промени в ЗППЦК предвиждат удължаване от пет на десет години на срока, в който емитентът е длъжен да осигури на разположение на обществеността годишния финансов отчет и годишния консолидиран финансов отчет за дейността си. Същият срок е предвиден и по отношение осигуряването на разположение на шестмесечните финансови отчети за дейността на емитентите.

В съответствие с изискванията на Директива 2013/50/ЕС на Европейския парламент и на Европейския съвет от 1 януари 2020 г. годишните финансови отчети на емитентите следва да се изготвят в единен електронен формат за отчитане в съответствие с регулаторни технически стандарти, чието приемане от страна на Европейския орган по ценни книжа и пазари предстои.

Директивата е законодателен акт, с който се определя цел, която всички страни от ЕС трябва да постигнат. Отделните страни обаче сами решават по какъв начин да стане това. И България може спокойно да приеме запазване на статуквото, тоест компаниите да публикуват подробен комплект счетоводни отчети на всеки 3 месеца.  

Пълният пакет с предложения на МФ за промени в ЗППЦК можете да изтеглите оттук.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
StraightForward
преди 8 години
БОЛНИ ЧЕРВЕНИ ДЕГРАДИРАЛИ ***..ЦИ !!!това какво е ве, болни същества: http://***/politics/950-lv-sredna-zaplata-prez-2013-a-obeshta-stanishev.htmlhttp://***/politics/stabilni-sme-gotovi-sme-za-vsichko-kriza-nyama.htmlаххахахахахахахахахахах това го забравихте само след 7 години ли ???юах вашата майака прода...жна и малоу,,,,мна с вас няма нищо да има в БЪЛГАРИЯ.. !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
StraightForward
преди 8 години
E то бива да сте толкова *** и ***, ама чак пък толкова, С ТАКИВА *** ЦИ, КАТО ВАС НЯМА ОПРАВИЯ В БЪЛГАРИЯ, БОРСАТА ЗАПОЧНА ДА ПАДА ПРИ КРАЯ НА ТРОЙНАТА ЛАМЯ, И ТОЧНО ТОГАВА И СТАНИШКО И ОРЕШАРКСИ ИЗЛИЗАХА С ИЗЯВЛЕНИЯ, ЧЕ КРИЗА БИЛО НЯМАЛО И НЯМАЛО ДА ЗАСЕГНЕ БЪЛГАРИЯ, ГЛУПАВО Е ДА ГОВОРИШ ЗА ГОДИНА И ПОЛОВИНА СЛЕД ТОА С ТАЗИ ТЪПОТА И ГЛУПОСТИ, СЛЕД ФАЛИТА ПРЕЗ ВЕЧЕ 2008 НА ЛЕМАН БРАДЪРС, НЯМАЛО БИЛО КРИЗА.. АМИ НА ТИ ВЕЧЕ 7 -*** ГОДИНА КРИЗА, ГЛУПАВ МАТРЯЛ.. КОГА И КАК ЩЕ БЪДЕТЕ ФАКТОЛОГИСТИ, А НЕ БОЛН И *** ЦИ ????????*** ИЗКРИВЕНИТЕ ДУШИЦИ, Б.Б И ГЕРБ СА ВИ ВИНОВНИ.. БОЛНИ ЧЕРВЕНИ ГЛУПА..ЦИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Българският капиталов пазар е.. dead man walking!Няма атрактивни емитенти, няма големи инвеститори и спекуланти, няма най-вече морал и коректност. Емитентите гледат на БФБ като на място, където са се събрали балъците и можем да ги оскубем без да могат да протестират, можем да се финансираме, без да връщаме парите, можем да продадем това, което не ни трябва, на завишена цена. Е да, ама балъците намалеха. Много хора, (и аз) си мислеха, че може да се инвестира на БФБ, но твърде скоро умните разбраха, че ги вземат за балъци, а глупавите с пари са малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
pepe1234
преди 8 години
това само на мен ли ми звучи меко казано малоумно, тази борса ще я закриват ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
stabwound
преди 8 години
напът напът напът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 3
dakl
преди 8 години
Случайно или не , на БФБ пое стремително в посока на юг с идването на власт на Б.Б. през лятото на 2009 г.. Глътка въздух имаше на фондовия пазар във времето на Орешарски, и с новото възкачване на царсия престол на Б.Б. индексите на Борсата отново поеха по надолнището.Това са фактите, а обяснения ..дал Бог!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
спекуланта
преди 8 години
Що пък да е последното "чистилище",нищо не пречи да има и още......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още